50 FILMOVA

Treći program za rođendan časti trodnevnim filmskim maratonom

10.09.2015 u 10:37

Bionic
Reading

Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) s emitiranjem je započeo 15. rujna 2012. godine, a za proslavu uspješnog rada donose brojna filmska iznenađenja

U povodu svojega trećeg rođendana emitirat će trodnevni filmski maraton, koji započinje u nedjelju 13. rujna filmovima čiji je naslov povezan s brojem tri.

Nastavlja se u ponedjeljak 14. rujna maratonom hrvatskih dokumentarnih filmovima o radnicima i različitim marginalcima, a završava na treći rođendan Trećega programa, u utorak 15. rujna, maratonom klasičnih filmskih komedija.

U maratonu će se emitirati 23 igrana filma i 27 dokumentarnih filmova. Prvoga dana, u maratonu filmova čiji je naslov povezan s brojem tri, emitirat će i takve klasike kao što su Tri kondorova dana S. Pollacka, Šangajska trijada Z. Yimoua, Treća Meščanska A. Rooma i Tri mušketira R. Lestera.

U maratonu klasičnih komedija prikazu neke od najboljih komedija u povijesti – Sullivanova putovanja redatelja P. Sturgesa, Ponoć M. Leisena, Audicija M. Formana i Biti ili ne biti E. Lubitscha.

Između filmova gledatelji će se tijekom maratona moći prisjetiti kratke povijesti Trećega programa Hrvatske televizije i njegova vizualnoga identiteta: od prvih animiranih filmova, koje su uglavnom proizveli naši ugledni animatori, preko prvih džinglova i najava, sve do suvremenoga plesa. Također, između filmova gledatelji će moći vidjeti isječke iz brojnih emisija emitiranih na Trećemu programu od 15. rujna 2012. do danas.

U okviru maratona bit će prvi put prikazan i Ciklus istoga filma. Naime, na početku najgledanijega termina u nedjelju, ponedjeljak i utorak gledatelji i obožavatelji Trećega programa moći se uživati uz legendarni dokumentarni film hrvatskoga klasika Kreše Golika Od 3 do 22.

'Rođendan Trećega programa obilježavamo radno i svečano i stoga nam je čast, nakon mnogo godina, triput prikazati Golikovo remek-djelo Od 3 do 22, o jednome danu u životu tekstilne radnice Smilje Glavaš iz zagrebačke Dubrave, snimljen 1966. godine – naglasio je glavni urednik Trećega programa', Dean Šoša.