OPSTANAK GALERIJE NOVA

Trebaju li Zagrebu male kulturne institucije?

17.02.2014 u 12:31

Bionic
Reading

Što će se dogoditi s galerijom Nova u centru Zagreba nakon što je njen upravljač, izdavač AGM ušao u proces restrukturiranja, glavna je tema tribine koju organizira WHW u suradnji sa Savezom udruga Klubtura i Savezom udruga Operacija grad povodom neizvjesne budućnosti Galerije Nova

U Hrvatskom novinarskom domu u petak, 21. Veljače od 10 sati započet će tribina na kojoj gostuju umjetnik Boris Bakal, kustos i kritičar
Želimir Koščević te Emina Višnić, direktorica Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, a najavljen je i dolazak predstavnika uprave Grada Zagreba i Gradske skupštine. Razgovor će moderirati Marina Škrabalo, aktivistica i istraživačica iz GONG-a, a istom prilikom bit će predstavljena publikacija Kronologija Galerije Nova 1975. - ? koju su pripremili Darko Šimičić i WHW.

Prema najavi organizatora, tribinu rade zbog neizvjesne sudbine malih kulturnih institucija u Zagrebu. Jedna od njih je i Galerija Nova kojom trenutno upravlja AGM, izdavačko poduzeće koje je bilo dio Zagrebačkog holdinga. Prošle godine Gradska skupština Grada Zagreba izdvojila je AGM iz Holdinga te mu tako omogućila da uđe u proces restrukturiranja – kako bi bio privatiziran.

'Odgovori na pitanja o budućnosti i upravljanju Galerijom Nova ne tiču se samo sudbine jedne institucije nego predstavljaju slučaj koji otvara i šira pitanja o kulturnoj politici Grada Zagreba kao i o dinamici između reprezentativnih institucija (muzeji i sl.) i malih institucija koje drugačijom vrstom dijaloga, intenziteta i kontinuiteta doprinose kulturnoj proizvodnji, ali i aktivno i angažirano tematiziraju društveni i politički kontekst u kojem djeluju. Smatramo da je važno da se zainteresirana javnost što ranije uključi u tu raspravu kako svi zajedno ne bismo ponovno bili zatečeni štetnim rješenjima. Kao kulturni djelatnici dužni smo brinuti o sudbini kulturnog života društvene zajednice u kojoj djelujemo, želimo, uz to, aktivno propitivati kakvu kulturnu produkciju imamo, koje mjesto kultura zauzima u našem društvu i gdje se u tim konstelacijama smješta Galerija Nova kao javna institucija svjetskog ugleda i duge tradicije. Odgovori na ta pitanja ne bi se smjeli donositi samo u uredima vlasti, nego bi trebali ovisiti i o djelovanju sviju nas.', navode organizatori u pozivu na raspravu.