KNJIŽEVNICA NA UDARU

Treba li J. K. Rowling prestati pisati?

28.02.2014 u 20:06

Bionic
Reading

Autorica krimića Lynn Shepherd potaknula je bujicu protesta nakon što je izjavila da bi J. K. Rowling trebala prestati pisati jer šteti ostalim autorima

Britanska spisateljica Lynn Shepherd našla se u centru napada javnosti, nakon što je izjavila da bi autorica popularnog serijala o Harryju Potteru, kojoj je prošle godine objavljen i prvi krimić 'The Casual Vacancy', trebala odustati od pisanja i dati ostalim autorima 'mjesta za disanje'.

U tekstu za Huffington Post provokativnog naslova 'Da J. K. Rowling cijeni književnost, prestala bi pisati', Shepherd tvrdi da je njen prvi roman za odraslo čitateljstvo 'isisao zrak iz cijele industrije izdavaštva i čitateljske atmosfere'. Priznala je da nije pročitala niti jednu njenu knjigu, ali zna da ona, za razliku od ostalih pisaca, nema potrebu za zauzimanjem polica u knjižarama ili kolumnama za preživljavanje.

'Svakako neka nastavi pisati knjige za djecu ili za zadovoljavanje vlastitih potreba, nikad nikome ne bih to uskratila, ali što se tiče tržišta za odraslu publiku, tu je imala svoju priliku', napisala je autorica povijesnih trilera 'Murder at Mansfield Park', 'The Solitary House' i 'A Treacherous Likeness', te joj je poručila:

'Uživaj u svom ogromnom bogatstvu, ljubavi vojske obožavatelja i sretno s tim. Vrijeme je da daš ostalim piscima prostora za disanje.'

Autoričin blog je nakon objavljivanja tih 'zahtjeva' unutar nekoliko minuta preplavljen ogorčenim odgovorima.

'Kao uspješna autorica i freelance umjetnica, čitam ovo i ne mogu vjerovati. Ne mogu zamisliti ništa otužnije ili niže od kritiziranja kolegice u javnosti, i to bez čitanja njezinih djela', napisala je spisateljica Robin O'Bryant.

Jedan čitatelj nazvao je tekst 'običnom sramotnom truleži u kojoj jedna umjetnica proziva drugu da ostavi svoj rad, jer se drugi ne mogu natjecati s njom'.
Zavada nije stala na prepiskama na blogu, već se prenijela na Amazon, gdje su obožavatelji počeli ostavljati uvredljive komentare i ocjenjivati romane od Shepherdice samo jednom zvjezdicom.

U međuvremenu, u razgovoru za Guardian, Shepherd se ispričala napomenuvši da nikoga nije mislila uvrijediti već je samo htjela pokrenuti raspravu o pitanju kako je teško mladim piscima doći do objavljivanja knjige budući da su izdavačke kuće u nezavidnoj situaciji'.

'Mnogi pisci suočavaju se s izazovima i frustracijama na početku svoje karijere, a to je prošla i sama J. K. Rowling. Otad je ostvarila fenomenalan uspjeh i stekla milijune obožavatelja koji ostrašćeno čitaju sve što ona objavi. To je sjajno postignuće. U svom tekstu namjeravala sam istaknuti i drugi aspekt svega toga i nenamjerno sam uvrijedila mnoge, zbog toga mi je jako žao', zaključila je spisateljica.