art kvart benčić

Otvaranje nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka do kraja godine

27.09.2023 u 11:37

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Marko Filipović obišao je radove u novoj zgradi Gradske knjižnice Rijeka u Art kvartu Benčić te tom prigodom novinarima rekao da se otvaranje knjižnice za korisnike očekuje do kraja godine

Marko Filipović istaknuo je da su svi radovi rekonstrukcije zgrade dovršeni, a u tijeku je opremanje. Uslijedit će preseljenje oko 150 tisuća svezaka knjiga iz postojećih dvaju lokacija Gradske knjižnice Rijeka, koja ima oko 20 tisuća članova i temeljna je narodna knjižnica na području Primorsko-goranske županije, rekao je.

"Drago mi je da će ona postati novi dnevni boravak građana i dom svih koji vole knjigu", rekao je ocijenivši da je riječ o jednoj od najmoderniji knjižnica u Hrvatskoj.

Ravnatelj GKR Niko Cvjetković: Naši problemi nestaju s novom zgradom

Ravnatelj GKR Niko Cvjetković naglasio je da je do sada infrastruktura u dosadašnjim lokacijama onemogućavala GKR da ostvari svoje vizije da bude "treći prostor" građana, a ti problemi nestaju s novom zgradom. Dosadašnji prostor beletristike u Filodrammatici zatvoren je početkom rujna, a sve knjige su sistematično spremljene u kutije i spremne su za transport u novu zgradu. Prvi kontingent knjiga preseljava se sljedećeg tjedna, a sredinom listopada zatvara se i prostor stručne literature u palači Modello, kako bi se i knjige iz tog dijela preselile, izvijestio je. Nastojimo da razdoblje zatvaranja knjižnice za korisnike bude što kraće, istaknuo je.

  • +24
Obilazak Gradske knjiižnice Rijeka u Art Kvartu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka nalazi se u T-objektu bivše tvornice Rikard Benčić. Od zgrade je ostala oplata, a cijela unutrašnjost iznova je sagrađena, s osiguranjem nosivosti i ojačanja temelja s 400 stupova izvedenih injektiranjem betona u tlo. Fasada je uređena tehnikom koja odgovara izvornom uređenju. Temeljem javnog natječaja nabavljen je namještaj, RFID sustav za automatizaciju knjižničnog poslovanja i računalna oprema.

Glavni projektant je arhitekt Saša Randić

Rekonstrukcija T-objekta u zgradu knjižnice dio je projekta vezanog uz revitalizaciju kompleksa Benčić, u kojem je bila i Dječja kuća. Vrijednost tog projekta je 21,5 milijun eura, a bespovratno sufinanciranje iz EU fondova je u visini od 9 milijuna eura. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Gradu Rijeci je dodatno odobrilo 1,3 milijun eura za sufinanciranje vlastite komponente projekta.

Radove na rekonstrukciji zgrade izvela je tvrtka VG5 iz Ljubljane, a glavni projektant je arhitekt Saša Randić.

Zgrada ima prizemlje i tri etaže površine 4530 četvornih metara. U ulaznom dijelu nalazit će se sustav povrata knjiga, dostupan 24 sata dnevno. Vraćene knjige automatizirano će se razvrstavati i prenijeti sustavom distribucije po etažama. U prizemlju će biti odjel za mlade, čitaonica i dvorana za događanja, ali i prostor za probe bendova i prostoriju za glazbeni editing. Tu će biti i odjel za slijepe i slabovidne osobe. Na prvom katu je odjel beletristike, na drugom stručne literature s prostorom za tihi rad i učenje, a na trećem sve službe GKR.