u izdanju disputa

Točno godinu dana od tragične smrti Saše Anočića izašla je zbirka njegovih drama 'Trilogija gubitnika'

  • Autor: V. Ba. / Hina
  • Zadnja izmjena 04.05.2022 09:49
  • Objavljeno 04.05.2022 u 09:49
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Godinu dana nakon smrti nagrađivanog redatelja, glumca i dramskoga pisca Saše Anočića 4. svibnja, nakladnička kuća Disput objavila je zbirku njegovih drama 'Trilogija gubitnika', koja okuplja njegove tekstove 'Smisao života gospodina Lojtrice', 'Kauboji' i 'GospOUdinNOUbadi'

Saša Anočić (1968.-2021.) jedno je od najoriginalnijih i najznačajnijih imena novijeg hrvatskog kazališta, glumac, redatelj i kompletan autor čija je većina režija nagrađena brojnim nagradama. Od dvadesetak predstava izdvajaju se "To samo Bog zna", "Noževi u kokošima", "Kauboji", "Nemirne noge", "Nas dva i ja", "GospOUdinNOUbadi" u Teatru EXIT, "Smisao života gospodina Lojtrice" i "Niko i ništ" u KNAP-u, "Ide Dada" u Dječjem kazalištu Osijek, "Prasica debela" u Mestnom gledališču Ljubljana, "Komšiluk naglavačke" u HNK Ivan pl. Zajc Rijeka, "Kad se mi mrtvi pokoljemo" i "O medvjedima i ljudima" u Satiričkom kazalištu Kerempuh, te "Alisa, Pinocchio i Frankenstein" u kazalištu Trešnja.

Točno godinu dana od Anočićeve tragične smrti 4. svibnja 2021., Disput je objavio knjigu "Trilogija gubitnika" koja donosi njegove tekstove "Smisao života gospodina Lojtrice", "Kauboji" i "Niko i Ništ" ("GospOUdinNOUbadi"), prema kojima su postavljene i uspješne istoimene predstave, od kojih je mjuzikl "Kauboji" s preko 500 izvedbi i 20 nagrada stekao kultni status.

"Osim što svjedoče o autorovu svjetonazoru - Anočićevu umjetničkom kredu da ne uljepšava stvarnost, nego da prikazuje surovu istinu - tri okupljena dramska teksta tematski su povezana: svaki od njih na svoj način, ali uvijek kao urnebesna groteska, na scenu želi iznijeti tamnu stranu naše svakodnevice – bahatost, surovost, nerazumijevanje, izvanjsku sladunjavost, unutarnju izdaju, degradaciju, licemjerje", ističu iz Disputa.

U njima je Anočić stvorio izuzetno živopisnu galeriju likova koji prelaze iz brutalno iskrenih u izuzetno empatične osobnosti, razvijaju svoje gubitničke životne priče i gledaju na život kao na veliku metaforu. Junaci njegovih drama ljudi su socijalno nevidljivi, koji su "nitko i ništa", koji u sebi nose krajnosti života: sreću i tugu, očaj i nadu, smijeh i ironiju.

Likovi su to gubitnika s kojima se gledatelju, odnosno, čitatelju lako poistovjetiti u traženju smisla u posvemašnjem besmislu, u životu ispunjenom birokracijom, nepotizmom i nihilizmom.

Knjigu je priredio Anočićev kolega glumac, redatelj i kazališni pedagog Jasmin Novljaković, a pogovorom ju je popratila spisateljica, također dramska autorica, Marina Vujčić. Sastavni dio knjige su teatrografski podaci o izvedenim predstavama i izvaci iz kazališnih kritika svake od predstava.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!