SUĆUT OBITELJI

Nina Obuljen Koržinek i Gordan Jandroković uputili izraze sućuti u povodu smrti Saše Anočića

05.05.2021 u 18:53

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u srijedu sućuti u ime Vlade RH, Ministarstva i svoje osobno u povodu odlaska jednog od naših najdarovitijih glumaca, redatelja i dramaturga Saše Anočića, a isto je napravio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković

Saša Anočić, glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Zagrebačkog kazališta mladih te glumačkog ansambla zagrebačkog Gradskog kazališta Trešnja kojemu je bio i na čelu, "svojom izvanrednom glumom ostao je kazališnoj, filmskoj i televizijskoj publici u sjećanju po brojnim zapaženim ulogama, kao i nagradama za postavljanje na scenu niza kazališnih naslova kao redatelj", istaknuo je predsjednik Sabora.

"Gospodina Anočića javnost će posebice pamtiti po kultnoj predstavi „Kauboji“, jednoj od najomiljenijih predstava hrvatske publike, u kojoj je pokazao svoje veliko redateljsko umijeće i učinio „Kauboje“ jednom od najviše izvođenih i nagrađivanih predstava u novijoj povijesti hrvatskog kazališta. Istaknuo se i u vrsnim autorskim projektima te, kao umjetnički suradnik Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, utkao studentima svoje dugogodišnje glumačko i redateljsko iskustvo", stoji u poruci sućuti Gordana Jandrokovića.

Kolege se opraštaju od Saše Anočića

Spisateljica Marina Vujčić, aktualna ravnateljica Drame HNK u Splitu, dirljivim se riječima na Facebooku oprostila od iznenada umrlog redatelja i glumca Saše Anočića, koji je u veljači u tome teatru počeo raditi na predstavi "Iz života kukaca" po tekstu braće Čapek.

Kad je Saša Anočić u veljači započeo rad na predstavi "Iz života kukaca" u HNK Split, od prvih nam je proba bilo jasno da se događa nešto veliko, lijepo i važno. Donio nam je u teatar "ono nešto" što samo veliki umjetnici i veliki ljudi mogu, jer jedino oni to i imaju, piše Vujčić.

  • +3
Saša Anočić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Oko tog Sašinog unikatnog sadržaja svi smo se okupili kao kukci oko glavnog u roju, kao leptiri oko lokvice poslije kiše, kao mravi u svojoj mravinjačkoj zadruzi u kojoj sve funkcionira onako savršeno kako je priroda stvari, i priroda kazališta, zamislila. (...) Njegova zahvalnost na toj prilici, na ansamblu u koji se zaljubio, na tome kako je ansambl zavolio njega i predstavu, na tome kako je cijeli teatar zatitrao u energiji koju nam je donio – ta dirljiva, posvemašnja, svakodnevna Sašina zahvalnost sad mora postati tek sjećanje na nju. Golema je to tuga jer je sve okrutno prekinuto baš kad je i njemu i nama bilo najljepše (...). Još jučer smo vjerovali da Saša samo nakratko putuje u Zagreb, i nemoguće je bilo povjerovati da nam se iz njega nikad neće vratiti. Pa ako tako zastrašujuće nemoguće stvari mogu postati moguće, onda je možda moguće da i Sašini "Kukci", u spomen na njega i njegovu kazališnu i ljudsku predanost, zažive na pozornici unatoč njegovoj strašnoj i neshvatljivoj odsutnosti, navela je Marina Vujčić.

Od Saše Anočića se oprostilo i zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella, u kojem je Anočić 2019. postavio nagrađivanu predstavu "Kiklop".

"S iznenadnim odlaskom Saše Anočića kazalište "Gavella" izgubilo je dragog prijatelja i kolegu, autora koji je glumio, pisao i režirao s nama", ističu iz Gavelle. "Na tragu naših zajedničkih uspjeha i odnosa koji smo izgradili, pripremali smo i neke nove naslove, pričali o kazalištu, književnosti i filmovima, nekako se zadržavši na Orwellovoj 'Životinjskoj farmi', koja nam se činila sjajnim odabirom za ovo intenzivno vrijeme i Sašinu zaigranu poetiku. Ovu predstavu nećemo zajedno dosanjati i iako smo ošamućeni, bistri nas misao o trenucima koje smo proveli sa Sašom, maštajući kazalište. Riječima Marinkovićevog Uga: 'Molim jedan pljesak za našeg Eustahija Nenadoknadivog!'", poručuju.

Kazališni, filmski i televizijski glumac te kazališni redatelj Saša Anočić umro je iznenada u Zaprešiću u utorak navečer u 53. godini.