3. – 6. studenog

Posljednja predstava Saše Anočića vraća se na scenu HNK Split

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 29.10.2021 15:33
  • Objavljeno 29.10.2021 u 14:56
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Matko Biljak

Predstava, temeljena na dramskoj satiri braće Čapek 'Slike iz života kukaca', premijerno je izvedena u svibnju ove godine u tužnim okolnostima. Naime, redatelj Saša Anočić preminuo je tri tjedna prije premijere

'Kukci... zaustavljena priča', predstava Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split vraća se na matičnu pozornicu s četiri izvedbe sljedećeg tjedna. Predstava, temeljena na dramskoj satiri braće Čapek 'Slike iz života kukaca', premijerno je izvedena u svibnju ove godine u jedinstvenim, tužnim okolnostima. Naime, redatelj Saša Anočić preminuo je tri tjedna prije premijere, pa je ansambl i autorski tim rad na predstavi dovršio samostalno i predstavu izveo kao hommage redatelju koji nas je sve prerano napustio.

Na premijeri, zapisala je kritika, 'život se spojio s kazalištem (...) stopile su se u jedinstvenu energiju i umjetnost i emocije prema pokojnom umjetniku'.

'Ekipi Kukaca... Saša Anočić je u naslijeđe, osim gotovih režijskih rješenja za najveći dio predstave, ostavio i energiju zajedništva koja je presudila u odluci da izvedemo predstavu do kraja. Saši dugujemo da publici pokažemo njegovu posljednju predstavu, iako je njegov rad zaustavljen u samoj završnici – ili baš zato što je tako okrutno zaustavljen. Radimo to s tugom i ponosom, iz dišpeta prema smrti i iz ljubavi prema svemu što smo s njim podijelili. Kukci možda jesu zaustavljena priča, ali zaustavljena priča čiji glas neće utihnuti,' zapisala je tom prilikom ravnateljica Drame HNK Split Marina Vujčić.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Matko Biljak

U drami pratimo priču čovjeka koji bježi od ljudi i zalazi duboko na teritorij antropomorfnih kukaca koji se ponašaju na čovjeku svojstven način. Dokoni leptiri opsjednuti su svojim ljubavnim dramama, materijalistički nastrojeni balegari sebično su orijentirani na stjecanje dobara, a diktatori mravi militaristički zaposjedaju teritorij i vlast. Koristeći satiru i društveno angažiranu poruku, prije svega antiratnu, braća Čapek obračunavaju se s kolektivnim obrascima nasilja, isključivosti i egzistencijalne dezorijentiranosti koji su aktualni i danas koliko i prije sto godina, kad je ova drama nastala. Predstava preispituje vječne teme oko kojih se vrti naša egzistencija – bez obzira na to jesmo li ljudi, leptiri, balegari ili mravi u svim našim mravinjacima koje priroda mora istrpjeti.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Matko Biljak

U predstavi igraju: Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Maro Drobnić, Pere Eranović, Mijo Jurišić, Zorana Kačić Čatipović, Andrea Mladinić, Marjan Nejašmić Banić, Stipe Radoja, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić i Monika Vuco Carev. Asistent redatelja bio je Branimir Rakić, dramaturg Jasen Boko, kostimografkinja Barbara Bourek, scenografkinja Vesna Režić, skladatelj Matija Antolić, scenski je pokret oblikovala i uvježbala Anja Ostojić, oblikovatelji svjetla i zvuka su bili Srđan Barbarić i Marko Mandić. Asistentica kostimografkinje bila je Maja Peruzović, a asistentica scenografkinje i autorica videoprojekcija Nikolina Kuzmić.

Izvedbe su na programu HNK Split svakog dana od srijede do subote, 3 – 6. studenog, a započinju u 19:30h.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!