'DARA IZ JASENOVCA'

Teške svađe oko srpskog filma o Jasenovcu, a nitko ga nije ni gledao: Variety ga popljuvao, pozitivne kritike plaćaju 100 dolara po tekstu

29.01.2021 u 13:34

Bionic
Reading

Film 'Dara iz Jasenovca' Predraga Antonijevića, srpski kandidat za Oscara i priča o srpskoj djevojčici koja 1942. godine završava u jasenovačkom logoru, ne prestaje izazivati prepucavanja nakon vrlo negativne kritike u američkom časopisu Variety

U film 'Dara iz Jasenovca', u čije je snimanje službeni Beograd dao 3 milijuna eura, govori o djevojčici Dari i njezinoj obitelji u vrijeme Drugog svjetskog rata, neposredno nakon ustaško-njemačke ofenzive na Kozari, kada su mnoga djeca s tih prostora odvedena u Jasenovac, a potom premještena u logor Stara Gradiška. Glavnu ulogu igra Biljana Čekić (12), djevojčica iz Potkozarja, a redatelj filma je Predrag Antonijević.

Srbija je 'Daru iz Jasenovca' u studenom prošle godine kandidirala za filmsku nagradu Oscar za 2021., u konkurenciji najboljih stranih filmova, mada, kako na svom Twitteru podsjeća bosanskohercegovački bloger i aktivist Vladan Đukanović, koji živi u Beogradu, u trenutku kad je nominiran, film u svojoj zemlji nije imao premijeru.

'Film je potom za nekoliko dana prikazan u Gračanici i time ispunjava formalne uvjete za kandidaturu. Međutim i dalje nije imao premijeru, nema trailer, nemamo nikakvu kritiku filma. Jedna od rijetkih osoba koja je gledala film je Stefan Radojković, povjesničar koji zasigurno zna nešto o Jasenovcu, iako ne znamo koliko je stručan za filmsku umjetnost, i tu prvi put čujemo da je film loš, doduše bez detalja', piše Đukanović dodajući da skoro dva mjeseca kasnije napokon izlazi i trailer za 'Daru iz Jasenovca' na engleskom, brendiran za strano tržište.

Prije nekoliko dana objavljena je prva i vrlo oštra kritika 'Dare iz Jasenovca' u američkom Varietyju. U njoj autor Jay Weissberg propituje iskrene namjere redatelja i scenarista da filmom obilježe stradanja u Jasenovcu i poručuje kako su užas toga logora 'pretvorili u propagandu'.

'Tvorci 'Dare iz Jasenovca' naglašavaju da je scenarij napisan po iskazima svjedoka, koristeći taj otrcani slogan da izbjegnu bilo kakve kritike: to se dogodilo i nama se nema što prigovoriti. Problemi su međutim dvostruki: njegov neskriveni antihrvatski i antikatolički naboj suviše je očito dizajniran kao oružje u sadašnjim sukobima Srba i njihovih susjeda, a uživanje u vizualizaciji sadizma, kontrastirano s djetinjom nevinosti, gura u stranu bilo kakvo razmišljanje o opasnostima nacionalizma, ubilačkog rasizma i genocida i nadomješta ga jeftinom sentimentalnošću', zapisao je, među ostalim, Weissberg.

'Prva filmska kritika pokreće lanac pljuvačine na mrežama od strane brojnih koji nisu gledali film. Jay Weissberg je za Informer usamljeni hejter, a taj tabloid nam daje blago u vidu pohvalnih kritika za film', piše Đukanović dodajući kako su te pohvalne kritike objavljene redom na opskurnim blogovima i stranicama koji/e su slabo čitani ili su slabo praćeni/e na društvenim mrežama.

100$ za kritiku

'E sad dolazi najzanimljiviji dio. U sekciji services na Dropthespotlight, lijepo su opisane usluge, pa je jasno da ako pošaljete bilo kakav proizvod dobit ćete kritiku. Cijene se kreću od 100$. Ne znamo koliko je plaćeno za Daru iz Jasenovca', piše on dodajući kako se nijedna od ovih pozitivnih kritika ne može naći na Rotten Tomatoes, gdje pak jesu ona iz Varietyja i jedna s filmskog sajta FilmThreat koji također na stranici ima svoje jasno izdvojene cijene.

'Dobra kritika nije obećana, ali je jasno da je opet u pitanju platforma gdje se filmske kritike plaćaju. Ovakvih sajtova ima pregršt. Oni filmu neće donijeti popularnost, jer ih uglavnom niko ne prati, ali će dati par kritika da se film predstavi kao da nije baš tikva bez korijena, i nešto sadržaja za društvene mreže autorima, ili u našem slučaju režimskim tabloidima. Za to vrijeme na mrežama se kreće u pohod za rejting filma na IMDb. U ovom momentu film ima 1.704 ocjena, i ukupnu ocjenu 9.4/10. Film i dalje nije u distribuciji, znači ocjenjuju ljudi koji ga nisu gledali', navodi Đukanović koji na koncu zaključuje:

'Film je dakle malo tko gledao. Distribucija kod nas kreće, ako sam dobro razumio, tek u travnju. I autorima i vlasti i desničarskoj javnosti i tabloidima ova prepucavanja očito već ispunjavaju svrhu. Kakav je film zaista, znat ćemo kada pogledamo.'

Beogradska premijera u travnju

Prvi insert iz filma 'Dara iz Jasenovca' službeno je objavljen 12. siječnja, što je, piše srpski Danas, označilo uvertiru u američku distribuciju filma koja počinje 5. veljače. Insertom je najavljena i premijera filma u Beogradu, koja je simbolično zakazana za 22. travnja, datum kojim se obilježava 76 godina od proboja posljednjih zarobljenika iz logora Jasenovac. Nakon beogradske premijere, film će biti u kinima širom Srbije.

O kritici u Varietyju oglasila se predsjednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan koja je ocijenila kako joj je bila očekivana reakcija, 'posebno hrvatskih lobista', da se u filmu 'Dara iz Jasenovca' radi o srpskoj propagandi jer 'poslije filmova u kojima su Srbi prikazani kao zločinci, ovo je priča o njihovom stradanju koja mijenja holivudske stereotipe'.

Podsjetila je i da je direktor Instituta za holokaust Michael Berenbaum savjetnik na scenariju i da stoji iza svake činjenice.

'Mogu li se i drugi filmovi koji se bave stradanjima različitih naroda, poput kultne 'Schindlerove liste', okarakterizirati kao propaganda ili to važi samo za naš narod', upitala je Trivan.