OBJAVLJENI DOBITNICI ZLATNIH ARENA

'Tereza37', film Danila Šerbedžije prema scenariju Lane Barić, apsolutni pobjednik Pulskog festivala

04.09.2020 u 12:48

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije direkcije Pula Film Festivala i ocjenjivačkog suda u 12 sati objavljeni su dobitnici Zlatnih arena za koje se u hrvatskom programu natjecalo 16 filmova - pet u programu hrvatskog filma i 11 u programu manjinskih koprodukcija. Veliku Zlatnu Arenu dobio je film 'Tereza37' Danila Šerbedžije, koji je ujedno dobitnik Zlatne Arene za režiju (Šerbedžija) i scenarij (Lana Barić) te za najbolju sporednu ulogu (Ivana Roščić), najbolju masku (Snježana Gorup) i montažu (Dubravka Turić)

Nagrađeni film 'Tereza37' govori o ženi koja je deset godina u braku s pomorcem Markom i upravo je imala četvrti spontani pobačaj. Pod pritiskom okoline, roditelja i mlađe sestre, koja ima već troje djece, Tereza počne preispitivati svoj život, brak i ostale odnose te konačno odluči okrenuti novi list. Dok ona upoznaje nove muškarce, mi upoznajemo novu, pomalo arogantnu i sebičnu Terezu. Njezino ponašanje pokrenut će niz posljedica koje će joj promijeniti život, možda ne nabolje, ali svakako u duhu novostečene slobode kojoj se odlučila prepustiti.

''Tereza37' 'velika je ženska priča sa sjajnim glumačkim ostvarenjima, ali i priča o suvremenom Splitu. Iskače iz kanona teške socijalne drame, izmiče ženu iz pozicije žrtve i gleda je kao kompleksno ljudsko biće. U godini u kojoj su dominirale velike ženske teme i uloge, 'Tereza37' ukupno je ostavila najcjelovitiji dojam u svim segmentima filmskog stvaralaštva', naveo je u objašnjenju dodjele Velike Zlatne Arene 'Terezi37' žiri u sastavu Lina Kežić (predsjednica), Dana Budisavljević, Ksenija Marinković, Vesna Mort i Danko Vučinović.

'Scenaristički prvijenac glumice Lane Barić donio je svjež, duhovit pristup teškoj temi. Uz osobnu dramu glavne junakinje inteligentno progovara i o aktualnim društvenim temama', navodi se u obrazloženju nagrade za najbolji scenarij, a za režiju Danila Šerbedžije žiri ocjenjuje: 'Redateljskim umijećem je ostvario nenametljivo i zrelo režiran film u kojem se osjeća empatičnost i svijest o važnosti bavljenja dosad zanemarivanim temama'.

Film je dobio i nagradu za sporednu žensku ulogu. Žiri ju je jednoglasno dodijelio Ivani Roščić koja je 'precizno i nadahnuto odigrala lik mlade, samosvjesne i uspješne žene', Renate. Tu su i nagrade za montažu Dubravki Turić, 'za iznimnu kontrolu ritma i jasnu logiku tijeka priče' te za masku Snježani Gorup, koja 'prati emotivna stanja glavnog lika te precizno ocrtava sve tipove i karaktere u tom filmu.'

Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Daria Lorenci – Flatz za ulogu Jasne u filmu 'Mater' redatelja Jure Pavlovića. 'Ostvarila je iznimno zahtjevnu uloga u kojoj svaki treptaj, svaki udisaj mora biti na mjestu. Kao pod povećalom. Maestralno odigrana uloga', naveo je žiri.

Rade Šerbedžija dobitnik je nagrade za glavnu mušku ulogu Petra Hektorovića u filmu 'Ribanje i ribarsko prigovaranje' Milana Trenca, a Leon Lučev za sporednu.

'Otmjenošću i toplinom, glumačkom mudrošću i šarmom dočarao je život i djelo velikoga renesansnog književnika', naveo je žiri o Šerbedžiji, a za Lučeva kažu: 'Lik Paskoja, ribara iz 16. stoljeća, Leon Lučev učinio je životnim, današnjim, nama bliskim.'

  • +9
Otvorenje 67. Pula film festivala Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Jure Pavlović za 'Mater' dobio nagradu Breza, za najbolji debi. 'Nakon velikog uspjeha kratkog filma 'Piknik', i ovim dugometražnim prvijencem Jure Pavlović potvrđuje autorsku hrabrost te scenaristički i redateljski talent. Posebno je dojmljiv rad s glumcima, profesionalcima i amaterima', kaže žiri.

Filmu je otišla i nagrada za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić) i za kameru (Jana Plećaš). Plećaš je dobila i nagradu za scenografiju za film 'Mare' redateljice Andree Štaka. U istom filmu za kostimografiju nagrađene su Sara Giancane i Valentina Vujović.

Zlatnu Arenu za glazbu dobio je Igor Par za film 'Ribanje i ribarsko prigovaranje', a za vizualne efekte Vedran Štefan za film 'Ideš? Idem!', redatelja Ljube Zdjelarevića. Zlatna Arena za specijalne efekte u filmu ove godine nije dodijeljena.

U programu manjinske hrvatske koprodukcije Zlatnu arenu za najbolji film dobila je 'Agina kuća' redateljice Lendite Zeqiraj, Zlatnu arenu za režiju dobio je Metod Pevec za film 'Ja sam Frenk', a za glumu Goran Bogdan, za ulogu Nikole u filmu 'Otac' redatelja Srdana Golubovića.

Film 'Otac' dobio je i nagradu publike Zlatna vrata Pule, i to s ocjenom 5.0.

Nagrade će dobitnicima biti predane večeras u pulskoj Areni prije prikazivanja filma 'Berge Istra'.