ISPIT ZA OSTALE

Manje zvijezda i raskoši: Počinje venecijanska Mostra, u konkurenciji i novi film Jasmile Žbanić

02.09.2020 u 13:44

Bionic
Reading

Iako su zbog pandemije koronavirusa otkazana uglavnom sva događanja, između ostalog i mnogi filmski festivali, 77. Međunarodni filmski festival u Veneciji, popularna Mostra ipak kreće danas i trajat će sve do 12. rujna. Očekivano, ovo izdanje bit će u znaku pandemije koronavirusa zbog koje je program znatno smanjen, a za sveprisutne tu su i propisane epidemiološke mjere

Mostra ove godine otvara drama 'Lacci' talijanskog redatelja Daniele Luchettija, a program donosi ukupno 60 dugometražnih i 15 kratkometražnih filmova.

U utrci za glavnu nagradu, Zlatnog lava, natječe se 18 filmova, među njima i novi naslov bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić koji je na rasporedu 3. rujna. 'Quo Vadis, Aida?' govori o genocidu u Srebrenici, a glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković. Radi se o koprodukciji devet europskih zemalja (BiH, Austrija, Rumunjska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Francuska, Norveška i Turska), a nakon Mostre, film će se prikazati i na Festivalu u Torontu.

Ostali filmovi u glavnom natjecateljskom programu su 'In Between Dying' Hilala Baydarovog (Meiksiko/Azerbejdžan), 'The Macaluso Sisters' Emme Dante (Italija), 'The World to Come' Mone Fastvold (SAD), 'Nuevo Orden' Michela Franca (Meksiko/Francuska), 'Lovers' Nicole Garcia (Francuska), 'Laila in Haifa' Amosa Gitaija, (Izrael/Francuska), 'And Tomorrow the Entire World' Julie von Heinz (Njemačka/Francuska), 'Dear Comrades!' Andreija Konchalovskog (Rusija), 'Wife of a Spy' Kiyoshija Kurosawe (Japan), 'Sun Children' Majida Majidija (Iran), 'Pieces of a Woman' Kornéla Mundruczóa (Kanada/Mađarska), 'Miss Marx' Susanne Nicchiarelli (Italija/Belgija), 'Padrenostro' Claudija Nocea (Italija), 'Notturno' Gianfranca Rosija (Italija/Francuska/Njemačka), 'Never Gonna Snow Again' Małgorzate Szumowskae i Michała Englerta (Poljska/Rusija), 'The Disciple' Chaitanye Tamhane (Indija) i 'Nomadland' Chloé Zhao (SAD).

Žirijem koji će dodijeliti glavnu nagradu, ove godine predsjedava australska glumica Cate Blanchett, a među članovima su još i francuska glumica Ludivine Sagnier i redatelji Christian Petzold te Cristi Puiu. Zlatni lav za životno djelo ove godine pripast će britanskoj glumici Tildi Swinton i kineskoj redateljici Ann Hui.

Festival se održava pod strogim epidemiološkim mjerama. Uoči samog početka postavljeni su deseci znakova upozorenja koji su pokazatelj neuobičajenog ovogodišnjeg izdanja. 'Anti-covid-19 pravila ponašanja', stoji na svjetlom, vertikalnom znaku. 'Nosite masku. Držite sigurnu udaljenost, perite ruke'.

I dok su novinari šetali svježe postavljenim crvenim tepihom, radnici su obavljali zadnje pripreme za početak festivala, svi pod maskama. 'Ove godine su u Veneciji zamijenili festival s karnevalom. Mi smo na maskiranom balu', našalio se talijanski novinar.

Jedina iznimka bio je direktor festivala Alberto Barbera dok je bez maske razgovarao s medijima o važnosti ovogodišnjeg festivala. 

'Uzbuđen sam i malo se brinem', priznao je Barbera koji je u svibnju donio riskantnu odluku da se 'La Mostra' ipak održi, iako je većina svjetskih festivala otkazana, uključujući i francuski rivalski festival u Cannesu. 'Osjećamo odgovornost jer smo prvi. Znamo da će Venecija biti svojevrsni ispit za ostale', kazao je uoči 77. izdanja filmske smotre. 

Proteklih mjeseci je u svijetu zaustavljena većina filmskih produkcija, a kinodvorane su ostale zatvorene. Očekuje se da će na festival ove godine stići oko šest tisuća ljudi, otprilike upola manje nego što ih stiže inače, danak graničnim restrikcijama diljem svijeta. 

'To je izdanje bez zvijezda jer je Hollywood u karanteni', rekao je Barbera. 'Hoće li biti manje glamura? Da. Hoće li biti manje zvijezda? Zasigurno. No bit će i mnogo dobrih filmova, 65 iz 50 raznih država, što je znak bogatstva i raznovrsnosti suvremene kinematografije', dodao je. 

Ako festival prođe sigurno, bit će to pokazatelj da bi se ljubitelji filmova mogli vratiti u kina. 'Umorni smo od gledanja filmova putem streaminga', zaključio je Barbera