SVJETSKA PREMIJERA

Tanovićev i Đikićev 'Cirkus Columbia' otvara Sarajevo

12.05.2010 u 13:14

Bionic
Reading

Ovogodišnji 16. Sarajevo Film Festival bit će otvoren svjetskom premijerom filma 'Cirkus Columbia' redatelja Danisa Tanovića prema knjizi novinara Ivice Đikića

Nakon Oscarom nagrađene 'Ničije zemlje', redatelj Danis Tanović ovim filmom ponovo se vraća bosanskohercegovačkoj tematici. Novi je film romantična saga smještena u jedno malo mjesto u Hercegovini i pokriva kraj stoljeća koji je tragično najavio dolazak novog doba na Balkanu.

Nakon vladavine komunizma, izabrana je nova demokratska vlast te se nakon godina egzila Divko Buntić vraća u svoj rodni grad. Željan sitnih osveta, vraća se s novom, četrdeset godina mlađom ženom, novim mercedesom i gomilom novca. I upravo kada sve izgleda kao da Divko pobjeđuje i kao da novac može sve, život se preokrene i rat zakuca na vrata maloga grada.

Scenarij za film 'Cirkus Columbia' Danis Tanović i novinar i književnik Ivica Đikić napisali su prema Đikićevom istoimenom romanu.

Film je snimljen u koprodukciji BiH, Francuske, Velike Britanije, Slovenije, Njemačke, Belgije i Srbije, a u filmu igraju: Miki Manojlović, Mira Furlan, Boris Ler, Jelena Stupljanin, Mario Knezović, Milan Štrljić, Svetislav Gončić, Almir Mehić.