SLUŽBENO POČEO

Svjetski festival animiranog filma Animafest otvoren u Kinu SC

05.06.2023 u 23:10

Bionic
Reading

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb otvoren je u ponedjeljak u Kinu SC, uz dodjelu Nagrade za životno djelo južnoafričkom umjetniku Williamu Kentridgeu, jednom od vodećih svjetskih autora animiranog filma

"Divno je dobiti nagradu za životno djelo, no uvijek i malo tjeskobno, jer što to oni znaju o mom zdravlju što ja ne znam?", našalio se Kentridge primivši nagradu.

Istaknuo je kako je Animafest bio veliko ime i povezivao ljude još od vremena kada je on počeo raditi animaciju u osamdesetima, u vremenu Hladnog rata, pa mu je osobito važno što je nagrađen upravo na ovom festivalu.

U čast Kentridgeu na otvorenju je prikazan njegov film "City Deep", uz glazbenu pratnju uživo Alena i Nenada Sinkauza te Maje Rivić, a sljedećih dana u Galeriji Kranjčar otvorit će mu se izložba "Circulus Vitiosus", prirediti retrospektiva i masterclass.

"Od prošle godine kada smo slavili 50 godina i zatvorili jednu knjigu, do ove kada smo otvorili novu, dogodila se umjetna inteligencija, a tko zna što nas čeka iduće godine", rekao je umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić.

Na festival se prijavilo 15 takvih filmova, za konkurenciju su odabrana njih dva te još nekoliko u druge programe jer, ocijenio je Šuljić, presudila je njihova kvaliteta.

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich rekao je da Animafest pripada festivalima A kategorije što je veliko postignuće i čast, a da se nije dogodilo slučajno, potvrđuje iz godine u godinu..

"Unatoč pandemiji i ostalim nedaćama u prošle četiri godine financirali smo više od 50 hrvatskih kratkih animiranih filmova, a plodovi se beru i ove godine", rekao je.

  • +3
Otvorenje Animafesta Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Otvarajući festival zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da je Zagreb zahvaljujući Animafestu na svjetskoj mapi animiranih filmova, na što su izuzetno ponosni, a već i sam slogan "Z kao Zagreb" govori o tome koliko je prožet s gradom.

Primivši Nagradu za najbolju školu animacije u ime britanske Nacionalne škole filma i televizije, voditelj tamošnjeg studija animacije Robert Bradbrook rekao je da oni svoje filmove završavaju u siječnju, pa je ovo uvijek prvi festival na koji ih prijavljuju.

Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma primila je Suzanne Buchan, jedna od najvažnijih suvremenih istraživačica i nastavnica animacije u svijetu, koja radi kao profesorica i voditeljica diplomskog studija animacije na Kraljevskom umjetničkom koledžu.

Ovogodišnje 33. izdanje Animafesta ima rekordnih 400 inozemnih gostiju, prikazuje više od 300 filmova, uz bogati popratni program, izložbe, masterclass predavanja, radionice.

Popratne izložbe dostupne su od jutarnjih sati, a nakon otvorenja prikazan je prvi program Velikog natjecanja kratkometražnog filma.

Osim u Kinu SC festivalski filmovi prikazivat će se u Kinu Tuškanac i na Ljetnoj pozornici Tuškanac.