TAKVA SU PRAVILA

Sviličićev film treba puštati u školama

27.01.2015 u 15:47

Bionic
Reading

Film redatelja Ognjena Sviličića 'Takva su pravila', nakon brojnih značajnih nagrada po inozemnim festivalima, konačno je prikazan u Zagrebu. Po mnogima jedan od najdirljivijih filmova godine, privukao je brojnu publiku na premijeru u kinu Europa. Zamolili smo neke od gledatelja da nam iznesu svoje dojmove, s naglaskom na edukativni karakter flma nastalog prema tragičnoj priči o Luki Ritzu

'Film je doista sjajan, napravljen da te se direktno tiče, a mislim da je to izuzetno važno ne samo za tinejdžere, ne samo za djecu, nego i za roditelje', rekla je intendantica HNK Dubravka Vrgoč

Za vrijeme njenog mandata u Zagrebačkom kazalištu mladih postavljena je predstava 'Ovo bi mogla biti moja ulica'. Predstava je zasnovana na istoj tematici kao i film, nasilju među mladima, a izravno se ticala priče o Luki Ritzu. Vrgoč smatra da je predstava odigrala neku ulogu koju je i trebala odigrati, jer cilj nije bio samo prikazati predstavu, nego i upozoriti na probleme. S tom idejom odlazilo se u škole i objašnjavalo o čemu se radi i paralelno dovodilo psihologe i psihijatre koji bi nakon predstave imali radionice s publikom, uglavnom tinejdžerima koji bi dolazili na predstavu čak i sa svojim roditeljima. Nakon razgovora s psihologom i psihijatrom, djeca bi pisala svoja iskustva, a Vrgoč kaže da su ostali šokirani nakon nekih priznanja što se sve djeci događa u školama.

'Ne znam koliko je to realno pomoglo, ali vjerujem da je pomoglo i mislim da bi predstave poput 'Ovo bi mogla biti moja ulica' i filma 'Takva su pravila' mogli biti iznimno važni i trebali bi biti uključeni u obrazovni proces', rekla je u razgovoru za tportal Dubravka Vrgoč.

Slično razmišlja i pisac Roman Simić Bodrožić kojemu se film jako svidio jer dira teme koje su aktualne, a rijetko se izlažu na ovakav način. Iako nije upućen u institucionalne mogućnosti uvrštavanja filma u redoviti školski program, ističe da je redatelj Ognjen Sviličić odlično pogodio u srž problema pa bi bilo dobro da film pogleda što više klinaca. Kao roditelj, Simić je osjetio svu težinu problema pa misli da bi film svakako trebali gledati i roditelji.

Igor Mirković više se 'zanatski' osvrnuo na film, naglasivši da je sve vrhunski odrađeno, od glume preko režije do montaže, i izrazio nadu da će što više ljudi iskoristiti rijetku priliku da se u domaćim kinima pogleda takav izvrstan film.