NOVA KNJIŽEVNOST U STAROM GRADU

Svi pričaju o ŠUŠUR-u na korčulanskim ulicama

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.08.2012 14:29
  • Objavljeno 14.08.2012 u 12:22
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Korčuli se ovoga tjedna na nekoliko specifičnih ambijentalnih gradskih lokacija održava regionalni festival 'ŠUŠUR! Festival od riči' posvećen književnicima, pjesnicima i putopiscima

Korčulanska publika ispred crkvice sv. Petra, u samom centru stare gradske jezgre, prvu je večer mogla poslušati izlaganja autorica Anele Borčić i Ivice Duhović Žaknić koje su, svaka u svojem ključu, progovorile o temi života na otoku, pisanja na i o otoku, o otoku kao inspiraciji... U ležernom razgovoru s moderatoricama, ove otočke autorice označile su svoje matične otoke (Korčula i Vis) kao vrlo specifična mjesta umjetničke inspiracije, ali su isto tako dotakle i neke negativne strane inzularnog života i rada.

Nakon ovog otočkog dueta, okupljenima se predstavio srpski dramaturg Jordan Cvetanović koji je publiku ŠUŠUR!-a u potpunosti uključio u svoj literarni performans te su tako svi prisutni imali prilike sudjelovati u pisanju zajedničke priče koja će se objaviti na web stranici festivala.

ŠUŠUR! je druge večeri okupio još veći broj zaljubljenika u lijepu riječ, ali i grafiku. U sklopu internacionalnog projekta 'Summit jeftine laserske grafike', na gradskoj terasi Trepoca, svojim grafičkim radovima predstavili su se brojni domaći i strani umjetnici. Jedinstvena atmosfera izložbe na otvorenom okupila je mnoštvo publike, a činjenica da su tiskane primjerke izloženih grafika mogli kupiti za samo sedam kuna razveselila je mnoge željne originalnog umjetničkog suvenira.

Večernji književni program nastavio se pred crkvicom sv. Petra gdje je u vrlo duhovitom i šarmantnom razgovoru predstavljena knjiga 'U potrazi za izgubljenom Korčulom' korčulanskog autora Duška Kalogjere. Kako je sam autor bio spriječen prisustvovati predstavljanju, ulogu moderatora je preuzeo njegov prijatelj Svemir Vilović ispričavši najzanimljivije korčulanske anegdote i kratke povijesne pričice iz njegove obimne knjige. Ovaj korčulanski kroničar koji je u nekoliko svojih djela uspio sačuvati i od zaborava otrgnuti mnoge lokalne likove, sudbine i priče, okupio je druge večeri festivala zainteresirano mnoštvo sastavljeno od domaćih i stranih gostiju.

Đenko Ivanišević

Đenko Ivanišević

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon njega, službenu sofu glavne pozornice festivala zauzeo je mladi splitski pjesnik Marijo Glavaš koji je uz čitanje svojih pjesama iz nagrađivane zbirke poezije 'GrAD' u duhovitom ćaskanju s moderatoricama govorio i o svojem pisanju, putovanjima i inspiracijama. Nakon Marijevog izlaganja imali smo prilike poslušati solo nastup mladog korčulanskog muzičara Roberta Jamesa Hudulina koji je svojim bluesom ispratio drugu večer ŠUŠUR!-a.

Treći dan, uz već spomenutu izložbu, donio je i jednu zanimljivu radionicu koja je okupila uglavnom mlađu publiku, ali nije nedostajalo ni punoljetnih znatiželjnika. Naime, ispred gradskog muzeja održavala se radionica ručno rađenog papira u sklopu koje su svi zainteresirani mogli samostalno napraviti papirnu kartolinu ispunjenu mediteranskim mirisima i biljem.

Večernju je književnu seansu otvorio mladi i talentirani autor Darko Šeparović iz Vela Luke pročitavši svoje pjesme i dio objavljene priče, a u razgovoru s publikom dotaknuo je i teme stvaranja i života na otoku. Na istu temu progovorile su i iduće gošće festivala, Sanda Hančević i Valerija Jurjević iz Lumbarde, koje su čitale iz svoje zbirke kratkih priča 'Priče iz škafetina'. Ove nagrađivane otočke autorice publici su predstavile svoje priče napisane na istu temu iz života (jedan te isti događaj je objema poslužio kao inspiracija), a publici su u ležernoj atmosferi korčulanske večeri pričale o svojem radu, pisanju i životu u okviru otoka Korčule.

Danas ŠUŠUR! ugošćuje radionicu ilustracije, spomenutu izložbu u okviru 'Summita jeftine laserske grafike', kao i predstavljanje nagrađivanog bosanskohercegovačkog pisca Muharema Bazdulja te putopisni performans Marka Stričevića

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!