PUNOLJETNI FESTIVAL

Svečano otvoren Sa(n)jam knjige u Istri

30.11.2012 u 21:29

Bionic
Reading

Gotovo 200 književnika, publicista, esejista, prevoditelja, povjesničara i urednika u više od 70 programa sudjelovat će na ovogodišnjem 18. Sajmu knjige u Istri koji je svečano otvoren u pulskom Domu hrvatskih branitelja

Na ovogodišnjem pulskom festivalu knjige do 9. prosinca sudjelovat će najveći broj stranih autora u povijesti sajma, njih 25 iz osam zemalja. Sa(n)jam knjige u Istri prvi prvi puta u povijesti imao je 'noćno otvorenje', s obzirom na to da su se vrata sajma otvorila večeras u 18 sati a za posjetitelje će biti otvoren do 23 sata.

'Sajam će ove godine, kao nikad dosad, pokazati zrelost bogatim programom. Okrenuli smo se struci, prevoditeljima, knjižničarima, književnim agentima, nakladnicima, umjetnicima i dizajnerima, odnosno svima onima koji stvaraju veličanstveni predmet - knjigu"', istaknula je direktorica sajma Magdalena Vodopija na svečanom otvaranju.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić podsjetila je kako se upravo Pula prije nekoliko mjeseci kandidirala za svjetsku prijestolnicu knjige. Kako je rekla, na tom UNESCO-ovom natječaju Pula nije prošla pa se sada već radi na kandidaturi za sljedeći natječaj.

UNESCO-vom prijestolnicom knjige za 2014. proglašen je Port Harcourt u Nigeriji, a Pula će se kandidirati za prijestolnicu knjige 2015. godine.

Ministrica Zlatar-VIolić je rekla kako ovogodišnji sajam ističe važnost knjižnica.

'U vremenu kada izdavači muku muče s načinom prodaje knjiga knjižnice moramo tretirati kao mjesta njihove važne distribucije i dostupnosti', rekla je ministrica.

Kazala je i da će u sklopu sajma biti utemeljenjen Europski institut za književno prevođenje jer, kako je istaknula'prevođenje nije samo prevođenje s jednog na drugi jezik već iz jedne u drugu kulturu'.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo nedavnim potpisivanjem ugovora o suradnji između Istarske županije, Grada Pule, Zagrebačke banke i udruge Sa(n)jma knjige koji će, kako je rekao 'sajmu dati jednu sigurnost i stabilnost u iduće tri godine'.

'Drago mi je da je Pula, osim što je prepoznata po filmu, Areni i Uljaniku, da je prepoznata i po knjizi. Dolazi vrijeme darivanja a upravo je knjiga jedan od najljepših poklona', poručio je Miletić.

Posjetiteljima i sudionicima sajma obratile su se i književnice iz Turske Ayfer Tunc i Ece Temelkuran koje su istaknule kako "narode ponajviše zbližavaju kultura i umjetnost". U sklopu ovogodišnjeg sajma, čija je tema "Mediteran", održat će se i revija suvremenog turskog filma pa će tako ljubitelji sedme umjetnosti imati priliku vidjeti pet filmova.

Ovogodišnji popratni programi sajma ponovno će se odvijati u cijelome gradu, od Doma hrvatskih branitelja, Zajednice Talijana, kina Valli te galerija Cvajner i Makina do muzejsko-galerijskog prostora Sveta srca, Rock caffea i gradskle knjižnice i čitaonice.

U sklopu talijanskog programa 'Druga obala - L'altra costa' održat će se okrugli stol "Stvaranje knjige: od rukopisa do prijevoda".