od 29. lipnja do 3. srpnja

Sve je spremno za slavljeničko izdanje 18. Samobor Jazz Festivala

27.06.2022 u 22:32

Bionic
Reading

Još dva dana dijeli nas do početka Samobor Jazz Festivala koji ove godine slavi punoljetnost. Festival počinje u srijedu, 29. lipnja i trajat će do nedjelje, 3. srpnja

U četiri dana festivala, samoborska publika imat će priliku čuti Pianotron Zvjezdana Ružića, upoznati multimedijalni projekt Vedrana Ružića, uživati u originalnom glazbenom programu Croatian Jazz Orchestra pod vodstvom Silvija Glojnarića i njihovog gosta Simona Marlowa te provesti nedjeljno jutro na swing matineji uz Swing Again. Festival će zatvoriti Gradska glazba Samobor tradicionalnim koncertom na središnjem samoborskom trgu. Ulaz na sva događanja je besplatan, stoji u najavi.

18. Samobor Jazz Festival otvara pijanist, skladatelj i aranžer Zvjezdan Ružićkoji će nastupiti u srijedu, 29. lipnja u Galeriji Prica s početkom u 21 sat. Ružić će predstaviti skladbe s novog albuma izdanog u sklopu svog projekta Pianotron. Program albuma 'Inspiration' bit će po prvi put predstavljen u ovom dijelu Hrvatske, stoga je ovo idealna prilika za samoborsku publiku da posluša Ružićeve priče iz života ispričane notama.

U festivalski vikend ulazimo uz koncert Vedrana Ružića i njegov multidisciplinarni projekt “6 metara”, kojeg uz glazbu sačinjava i autorski eksperimentalni film koji će biti prikazan u sklopu koncerta. Na pozornici Kino dvorane Hrvatskoga doma kao gosti će mu se pridružiti glazbenici - Zvonimir Radišić na gitari te legenda jazza, Tonči Grabušić za bubnjevima. Koncert i projekcija filma '6 metara' održat će se u petak, 1. srpnja s početkom u 21 sat.

Croatian Jazz Orchestra na festivalu će nastupiti u subotu, 2. srpnja u 21 sat, a samoborskim ljubiteljima jazza predstavit će se sa svojim originalnim glazbenim programom pod vodstvom cijenjenog hrvatskog dirigenta, skladatelja, aranžera i bubnjara Silvija Glojnarića, dobitnika mnogobrojnih priznanja i nagrada, uključujući i nagradu Porin za životno djelo. Kao poseban gost orkestru će se pridružiti Simon Marlow, poznati vokalni solist koji će, uz svoj standardni jazz program, uvrstiti i poneku domaću skladbu.

Posljednji dan ovogodišnjeg izdanja započet će swing matinejom i nastupom okteta Swing Again. Oktet kojeg čine profesionalni akademski glazbenici samoborskoj publici će predstaviti svoj sadašnji repertoar temeljen dominantno na jazz standardima iz ere swinga i 'mainstream' jazz izričaju koji pokriva razdoblje između 20-tih do 50-tih godina 20. stoljeća. Koncert će se održati na Trgu kralja Tomislava u Samoboru s početkom u 11 sati.

Festival će zaključiti Gradska glazba Samobor, najstarija Glazba u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, koja ove godine slavi 215 godina od osnutka. Pod dirigentskom palicom prof. Roberta Polgara te s posebnim gostom festivala Simonom Marlowom, orkestar će zatvoriti slavljeničko izdanje 18. Samobor Jazz Festivala tradicionalnim nedjeljnim koncertom na središnjem samoborskom trgu s početkom u 21 sat.