ZBIRKA 'ZVUČNI ZID'

Suvremeni pisci o odrastanju uz rock

16.12.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Zbirka priča 'Zvučni zid' 27 suvremenih hrvatskih pisaca, novinara i redatelja, koje povezuje generacijska pripadnost i odrastanje uz rock'n roll klasike domaće i svjetske glazbene scene, predstavljena je na glazbeno-književnoj večeri u Bulldog pubu, u organizaciji izdavačke kuće V.B.Z. i diskografske kuće Menart

Željana Giljanović

Zbirka objedinjuje 27 žanrovski različitih tekstova od fikcije do nostalgično obojenih sjećanja autora iz svijeta književnosti, filma i medija: Renata Baretića, Dražena Ilinčića, Krešimira Mišaka, Olje Savičević Ivančević, Ante Tomića, Ivice Prtenjače i drugih.

Po zamisli urednika Arsena Oremovića i Borivoja Radakovića, svi tekstovi sadržavaju uspomenu na neki bend, izvođača, album ili pjesmu koji su ili pokretači radnje ili samo kulisa koja određuje tonalitet radnje. Prisjetivši se stranih i domaćih glazbenika koji su presudno utjecali na njihovo odrastanje, formiranje ukusa i svjetonazora, poput Vana Morrisona, Brucea Springsteena ili Johnnyja B. Štulića, autori, rođeni u razdoblju između 1951. i 1975., potvrdili su pripadnost istoj generaciji koja je svoj vrhunac imala u novom valu i osamdesetima a čiji je kontinuitet nasilno prekinut ratom.

Priče o tome što su im nekada značili rock'n roll klasici pročitalo je četvero autora: redatelji Dalibor Matanić i Goran Kulenović, književnica Željana Giljanović i novinar Robert Roklicer

Pred brojnom publikom u Bulldogu nastupio je i bend Zvučni zid, koji čine četvorica od 27 autora čije se priče nalaze u knjizi. Krešimir Mišak (bas, vokal), Ognjen Sviličić (solo gitara), Borivoj Radaković (ritam gitara) i Arsen Oremović (bubnjevi). Nakon što su odsvirali nekoliko domaćih i stranih rock klasika, promovirali su i svoj singl 'Osmijeh' s novim takozvanim punk-šank aranžmanom poznatog hita Drage Mlinarca iz 60-ih koji se smatra početkom autorskog rocka na ovim prostorima.