DOBROTVORNI KONCERT

Suradnja ansambla LADO i Fonda za druge dovest će do potpore aktivističkim projektima i edukaciji umjetnika

10.06.2018 u 14:09

Bionic
Reading

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i Fond za druge udružili su snage kako bi osigurali potporu aktivističkim projektima i edukaciji umjetnika. U ponedjeljak, 11. lipnja 2018. s početkom u 20 sati u Dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu organiziraju koncert na kojem će virtuozi ansambla LADO posljednji put ove sezone u Zagrebu izvesti svoj klasični glazbeni repertoar, a sav prihod od ulaznica bit će doniran 'Fondu za druge'

'Pozivamo vas da nam se pridružite na ovom dobrotvornom koncertu čiji prihod od ulaznica ide u korist Fonda za druge kako bi se osigurao kontinuiran program podrške i stipendija za za edukaciju, razvoj i realizaciju projekata umjetnika koji djeluju na nezavisnoj sceni i čiji je rad istraživački i eksperimentalan te aktivista koji rade na promicanju ljudskih prava', rekao je Zvornimir Dobrović, predsjednik Udruge Domino i jedan od pokretača Fonda.

Na koncertu će nastupiti 37 zborista i 14 instrumentalista ansambla LADO koji su dosad nastupali od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na newyorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu, brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi, olimpijskih igara.

Fond za druge je pak dosad organizirao tri seminara o financiranju umjetničkih projekata u suradnji s Veleposlanstvom SAD u RH, Ljetnu školu umjetnosti i aktivizma u Grožnjanu u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, kao i dodjelu Nagrade građana i građanki Grada Zagreba – 'Nada Dimić'. Zahvaljujući potporama Fonda, brojni domaći i međunarodni umjetnici sudjelovali su na edukacijskim i rezidencijalnim programima od Watermill centra u New Yorku, preko Sao Paula, Moskve, St. Petersburga i Danske, do Epidaurusa.

Cijena ulaznice u pretprodaji do 31. svibnja 2018. iznosi 50 kuna, a od 1. lipnja 2018. do dana izvedbe 75 kuna. Karte se mogu kupiti u uredu Udruge Domino na adresi Petrinjska 38 (Zagreb) od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati ili uplatom na broj računa HR 9724020061100291204 uz opis plaćanja: Donacija – Fond za druge – Lado.

Izvor: Društvene mreže

O Fondu za druge

Fond za druge je program čiji su pokretači Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković s ciljem poticanja filantropije u Hrvatskoj, a koordinaciju projekta provodi udruga Domino koja iza sebe ima 15 godina iskustva u produkciji i programima koji pružaju potporu međunarodnim i lokalnim umjetnicima i aktivistima, sve s ciljem podrške umjetnosti, aktivizma i edukacije. Fond za druge se oslanja na uočenu potrebu uspostavljanja dodatnih modela potpore umjetničkim i aktivističkim projektima te je formiran i kao inicijativa koja potiče građane na privatne donacije za realizaciju programa. Fond za druge želi uključiti u svoj rad široki krug pojedinaca, tvrtki i organizacija koje već aktivno doprinose ili žele doprinosti razvoju društva temeljenog na građanskoj jednakosti, umjetničkoj slobodi i prihvaćanju različitosti. Fond za druge je s radom započeo u svibnju 2017. godine i trenutno obuhvaća nekoliko projekata koji su razvijeni u suradnji s partnerima iz Hrvatske i inozemstva, a u proteklih 9 mjeseci od svog osnutka, Fond je podržao više od 25 osoba iz Hrvatske i regije te njihove projekte.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO profesionalni je folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost. Njegovi vrhunski plesači, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija - od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na newyorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu, brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi, olimpijskih igara…   Program se realizira iz podršku Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.