GLAZBENO-PLESNI PROGRAM

Sufi i flamenco zavladat će Zagrebom

13.11.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Glazbeno-plesni program 'Od sufija do flamenka' održat će se u Velikoj dvorani Lisinski 27. studenoga s početkom u 20 sati, a za vrijeme odvijanja sufi-flamenco showa održat će se i video izložba slika.

Cilj je ovoga projekta povezivanje civilizacija bez obzira na ratove koji su se vodili u prošlosti. Također, cilj je i povezivanje različitih kultura, utvrđivanje zajedništva bez obzira na prostornu udaljenost i jezične i religijske različitosti, kao i osvjedočenje da su baš te različitosti naše najveće bogatstvo.

Ovaj plesno-glazbeni program koji povezuje različitosti svjedoči na najbolji mogući način da je moguć život u miru na globalnoj razini. Koncert i plesni program vode nas na zadivljujuće putovanje od južne Španjolske preko Sjeverne Afrike do Turske ispreplitanjem flamenca, turske sufi glazbe i plesa derviša.

Derya Var izlaže u Zagrebu. Od 2000.
godine umjetničko obrazovanje stječe u radionicama istaknutih umjetnika
kao što su Ali Rıza Kırkan, Soner Goksay, Umur Turker i Numan Kaplangı. Slika tehnikom ulja na platnu, a najčešće teme su ples i plesači zbog, kao što sama
kaže, 'njihove discipline i estetike u pozicijama ruku i tijela', s posebnim
naglaskom na flamencu i sufi-flamencu s dervišima. 

Flamenco je životni stil koji uključuje ples, gitaru i pjesmu andaluzijskih Roma, izvorno potječe od običnog naroda u Andaluziji od 16. do 19. stoljeća, koji se trudio preživjeti probleme i nedaće te izgon arapskih muslimana i Roma iz Španjolske. Paco Pena ovako je opisao kulturu flamenca: 'Španjolska ne pripada Istoku, ali istočna kultura je na nju utjecala kroz stoljeća. Ima mnogo dodirnih točaka u andaluzijskoj kulturi, arhitekturi, glazbi, filozofiji gdje dolazi do prožimanja u različitim oblicima. Flamenco je glazba koja se bavi primarnim i stvarnim emocijama.'

Sufizam je način traženja istine i božanskog koje je nedokučivo ljudskom razumu.

Cilj je postati savršeno ljudsko biće.

Drugim riječima, sufizam je pročišćavanje osobnosti od loših navika, čišćenje duše i sazrijevanje prema islamskom vjerovanju.

Više informacija saznajte ovdje