uživo i online

Subversive Festival ove godine na temu 'Kreativni neposluh', doznajte detalje programa

20.11.2020 u 14:18

Bionic
Reading

Ovogodišnje, 13. izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija i online na temu 'Kreativni neposluh', inspiriranu razmišljanjima Alberta Camusa o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju.

Festival će se održati u kinu Kinoteka, Dokukinu KIC, Kulturno informativnom centru i francuskoj Medijateci te online platformi volimdokumentarce.net, uz natjecateljski (nagrada Wild Dreamer) i popratni filmski program, diskurzivni program, izložbu fotografija te sa više desetaka gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.

Kako se ističe u najavi, revolucija i umjetnost u 21. stoljeću u jednakoj su mjeri žrtve nihilizma i žive u istom proturječju, dok nam je u stanju permanentne krize koju živimo jedino pobuna omogućuje da zamislimo budućnost kakvu je sanjao Nietzsche u kojoj bi sudac i tlačitelj ustuknuli pred stvarateljem.

'Dok Europa tone u lockdown, uvode se policijski satovi i crvene zone, zatvaraju barovi, restorani, kina, kazališta, ulice su sve praznije, ljudi se s pravom pitaju kakve će biti društvene i ekonomske posljedice svih tih mjera i odluka', ističe se.

Natjecateljski program održat će se od 28. studenog do 7. prosinca, s dvadesetak recentnih filmskih naslova koje su odabrali selektori Dina Pokrajac i Dragan Rubeša.

Riječ je o filmovima koji na sadržajno i formalno inovativan način problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete, te nasljeđe kolonijalizma.

Tročlani žiri - Panos Kotzathanasis (filmski kritičar i vlasnik portala Asian Movie Pulse), David Lušićić (redatelj i kustos) i Sabine Putorti (ravnateljica francuskog Institut de l’image) dodijelit će nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film.

Novi filmovi renomiranih, ali i mladih autora

Iz programa se ističu novi filmovi renomiranih autorskih imena kao što su Rithy Panh ('Iradijacija' – najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea), Hubert Sauper ('Epicentar', dobitnik Velike nagrade žirija na Sundance Film Festivalu), Hong Sang-soo ('Žena koja je bježala', Srebrni medvjed za najbolju režiju) te legendarni Alexander Kluge i njegova posljednja suradnja s filipinskim pankerom Khavnom ('Orfeja').

Tu su i mladi autori – trostruki pobjednik Venecijanskog filmskog festivala 'Pusta zemlja' iranskog redatelja Ahmada Bahramija, 'Oblak u njezinoj sobi' kineske sineastice Xinyuan Zheng Lu, eksperimentalni vizualni dnevnik koji je odnio najviše priznanje u Rotterdamu, te halucinantni gerilski manifest 'Los Conductos' kolumbijskog redatelja Camila Restrepa koji je nagrađen kao najbolji debitant na filmskom festivalu u Berlinu.

Prikazat će se i uznemirujući aktivistički dokumentarni film 'Dobro došli u Čečeniju' Davida Francea o jedinom konclogoru za LGBT populaciju na svijetu.

Detaljan raspored projekcija i opis programa bit će objavljen u ponedjeljak, 23. studenog.

Filmovi će se moći pogledati u Kinoteci, uz poštivanje epidemioloških mjera, te na volimdokumentarce.net gdje će biti dostupni za gledanje bez posebnog dnevnog rasporeda.

Iz popratnog filmskog programa izdvaja se online masterclass predavanje kazahstanskog filmskog velikana ruskog podrijetla Sergeja Dvorcevoja, poznatoj po društvenoj kritici, vizualnom lirizmu i naturalističkom prikazu svakodnevice marginaliziranih zajednica i pojedinaca.

Subversive Forum u potpunosti online

Subversive Forum održat će se u potpunosti online, uz sudjelovanje svjetskih autorica i autora, Johna Bellamy Fostera ekološkog sociologa i profesora na Sveučilištu Oregon i urednika časopisa Monthly Review, Mikea Davisa kritičara zelenog kapitalizma i profesora emeritusa na odsjeku Sveučilišta u Kaliforniji, Susan J. Ferguson profesoricu digitalnih medija i novinarstva na Wilfrid Laurier sveučilištu, objavljivanu autoricu u području socijalne reprodukcije i socijalističkog feminizma, Davida McNallyja, kritičara tržišnog socijalizma i profesora Političkih znanosti na Sveučilištu York.

Organizatori izdvajaju i razgovore s renomiranim francuskim filozofima i piscima: Ericom Vuillardom ('Rat siromaha'), Geoffroyjem de Lagasnerijem ('Umijeće pobune: Snowden, Assange, Manning') i Marie-Jose Mondzain ('Može li slika ubiti?') u sklopu kojih ćemo predstaviti nadolazeća hrvatska izdanja njihovih aktualnih knjiga.

Alter ekonomski forum tematski se fokusira na postpandemijski razvoj, kooperativnost i kreativnost, o čemu će na panelima razgovarati vodeća imena europske ljevice, autori Manifesta za novi narodni internacionalizam u Europi, svojevrsnog nacrta konkretnih političkih mjera u službi svih radnih naroda Europe.

Na prvom panelu nastupit će Eric Toussaint, Omar Aziki, Anne-Sophie Bouvy, Stathis Kouvelakis, Mats-Lucia Bayer, a na drugom panelu sudjeluju Costas Lapavitsas, Catherine Samary, Eric Toussaint, Tijana Okić, Esther Vivas i Ana Podvršič.

Deseta godišnjica smrti pisca i filozofa Radomira Konstantinovića obilježit će zbornik tekstova u časopisu Up&Underground Critical Theory Dossier (koji su uredili Tomislav Brlek i Nenad Rizvanović) te panel "Privilegija manjine".

U suradnji s Institut Français i Zakladom Albert Camus, povodom 60. obljetnice smrti Alberta Camusa, u Medijateci će se postaviti izložba portreta i obiteljskih fotografija iz privatne kolekcije njegove kćeri Catherine Camus, te prirediti filmsko-diskurzivni program koji uključuje hrvatsku premijeru dokumentarca 'Životi Alberta Camusa'.