'KNJIGA SVIMA I SVUDA'

Provjerili smo kako je prošao zamjenski Interliber i koje su se knjige najbolje prodavale, nakladnici kažu: Nadmašio je očekivanja, ali...

20.11.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Prvi put u svojoj povijesti, popularni zagrebački književni sajam Interliber ovoga se studenog nije održao, barem ne fizički, na Velesajmu. No interliberskog je tjedna unatoč koronavirusu bilo, samo na nešto drugačiji način - online i raspršeno po knjižarama diljem Hrvatske, gdje su knjigoljupci željene naslove mogli nabaviti po prigodno sniženim cijenama. Tu akciju, pod nazivom 'Knjiga svuda i svima', pokrenula je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, a mi smo kod nakladnika koji su u njoj sudjelovali provjerili kakvi su prvi dojmovi i rezultati

Interliber se trebao održati tradicionalno u prvoj polovici studenoga, od 10. do 15., na Zagrebačkom velesajmu, ali je zbog koronavirusa prvi put od svoga osnutka 1977. otkazan, kao i mnoga druga kulturna događanja u 2020., te je pomjeren na termin od 23. do 28. ožujka 2021.

Kako bi ipak opstala tradicija prvog tjedna u studenom kao doba u kojem se knjige kupuju po sajamskim cijenama, Zajednica nakladnika i knjižara HGK-a čitateljima je ponudila šestodnevni projekt 'Knjiga svima i svuda', zamjenski Interliber, u sklopu kojega su online i u preko 120 knjižara mogli nabaviti naslove domaćih nakladnika po popustima od 20 posto na nova te do 90 posto na starija izdanja. Uskoro će objaviti i službene podatke o prodaji, kaže predsjednik Zajednice Slavko Kozina, a do tad smo se za prve dojmove obratili samim nakladnicma.

Iz Ljevaka nam kažu da su u svojoj knjižari morali kontrolirati broj kupaca, pojačan zbog interliberske akcije, a web stranica dva puta im je pala zbog navale na istu. Od noviteta najviše su im se prodavali autobiografski roman Slovenke Bronje Žakelj 'Bijelo se pere na devedeset' te 'Vatra u vatri: Ivo Andrić, jedan europski život', biografija Ive Andrića u potpisu njemačkog novinara Michaela Martensa o kojoj smo pisali.

Tjedan obilježen popustima je iza nas, i od srca vam se želimo zahvaliti na vjernosti koju ste nam pokazali, kako u...

Posted by Naklada Ljevak on Monday, November 16, 2020

Od starijih naslova tražili su im se čuvena knjiga 'Drugi spol' Simone de Beauvoir izvorno iz 1949., a koju je Ljevak na hrvatskom objavio 2016. te roman 'Rupa' domaće spisateljice Ivane Bodrožić koji je izašao 2016.

Iako se ne može mjeriti s prodajom na samom Interliberu, i u VBZ-u su zadovoljni rezultatima interliberskog tjedna. 'Imali smo rekordan broj online narudžbi, povećanje prometa u svim knjižarama i sretni smo što su na ovaj način kupci diljem Hrvatske imali priliku kupovati knjige po interliberskim cijenama. Nadamo se da će se ovaj trend ovakvih akcija nastaviti i u idućim godinama, no uz ipak organizaciju Interlibera uživo', kažu iz VBZ-a u čijih devet knjižara sve do kraja studenoga traje Veliki jesenski sajam knjiga s popustima od 20 do 90 posto.

Studeni je mjesec knjige pa je V.B.Z. odlučio sve knjigoljupce iznenaditi produženjem sajamske akcije - knjige po...

Posted by V.B.Z. online bookshop & club on Monday, November 16, 2020

Najprodavaniji u interliberskom prošlom tjednu bili su im, kažu, većinom noviteti, novi putopis Hrvoja Rupčića 'U zemlji plemenitih ljudi' te novi roman Zorana Ferića 'Putujuće kazalište'. Popularni su bili i slikovnica Dana Browna 'Divlja simfonija', potom Sabrana djela Bekima Sejranovića, kao i novi publicistički hitovi 'Faktologija' i 'Izvor'. Od starijih naslova najviše im se prodavala 'Tajna' Ronde Byrne koja je spuštena za 47 posto i mogla se kupiti za 80 kuna umjesto 150 kuna, te 'Moć sadašnjeg trenutka' Eckharta Tollea i 'Alkemičar' Paula Coelha.

Profil kaže da su njihovi čitatelji na zamjensko izdanje Interlibera reagirali sjajno. 'Interes je bio uistinu golem. Narudžbe su doslovno pristizale iz minute u minutu, a samo prvi dan pristiglo je njih više od 500, što je nevjerojatan broj. Koliko čujemo, serveri nisu 'pucali' samo nama, nego i svim kolegama, što nas zbilja veseli', navode dodajući da su i oni produžili akciju te im se popusti za nove naslove, knjige izdane u posljednjih godinu dana, kreću od 20 posto, a za starija izdanja do 90 posto.

📚 INTERNETLIBER SUPERAKCIJA 📚 http://www.profil.hr/Internetliber_superakcija.pdf Dragi naši, znate sve, jako nam, baš...

Posted by Profil on Sunday, November 8, 2020

Najviše interesa izazvale su knjige za djecu, posebno za one najmlađe, kao i edukativni naslovi za nešto stariju djecu.

'Na našoj akciji, kao apsolutni hitovi među dječjim naslovima profilirale su se slikovnice iz serijala Julije Donaldson o avanturama domišljate bubamare i 'Dugo putovanje malog vuka' R. Brighta i J. Fielda. Od proznih noviteta uvjerljivo je najtraženiji roman 'Djevojka, žena, drugo' Bernardine Evaristo, a odlično idu i romani Elene Ferrante. Neosporan publicistički hit je 'Franjo Kuharić: Kardinal i vlast' Miroslava Akmadže', kažu iz Profila.

Projekt 'Knjiga svima i svuda' nadmašio je očekivanja i u Znanju.

'Brojka od gotovo 5000 zaprimljenih narudžbi kroz webshop u tjednu od 9. do 15. studenoga govori sama za sebe, dok su istovremeno i prometi u knjižarama bili barem dvostruko veći u odnosu na redovne. Ostvarili smo oko 60 posto realizacije u odnosu na prošlogodišnji Interliber', kažu iz Znanja kod kojega narudžbe kroz webshop, tvrde, od početka 2020. kontinuirano bilježe rast.

Dragi naši knjigoljupci, ponosni smo na to što ste nam ukazali povjerenje i tijekom sajamskog tjedna kupovali u Znanju,...

Posted by Znanje on Monday, November 16, 2020

'To se posebno istaknulo u prošlom tjednu i zapravo nam otkriva da sve više naših čitatelja ipak preferira sigurnu kupnju iz vlastitih domova. Smanjenje praga za besplatnu dostavu s 300 kuna na 150, koje smo realizirali u travnju 2020. i zadržali sve do danas, svakako je dodatan benefit i ohrabrenje našim kupcima da se lakše odluče na ovaj način kupnje', kažu.

'Interliberski' popusti kretali su im se od 15 posto na najnovije do 80 posto na starije naslove, a čitatelje su najviše zanimali Lee Child sa serijalom o Jacku Reacheru, Karin Slaughter ('Slagalica'), Robert Bryndza ('Smrtonosne tajne'), Stephen King ('Uljez'), Kristin Hannah ('Moja Aljaska' i dotisci ranije rasprodanih naslova 'Zimski vrt', 'Slavujeva pjesma', 'Posljednji ples leptira'), Jeanine Cummins ('Američka prašina')... Među naslovima u nakladi Vorto Palabra posebno su traženi 'Anna' Niccola Ammanitija, 'Parovi u zatočeništvu' Esther Perel te 'Kao voda za čokoladu' Laure Esquivel.

Kod Frakture su se u interliberskom tjednu, odnosno u sklopu akcije 'Knjiga svima i svuda', nudili popusti od 20 posto na najnovija izdanja te do 70 posto na starija, a prodaja je, kako u njihovoj Knjižari u Zagrebu, tako i na web stranici, bila znatno veća od uobičajene, u pojedinim danima i više od 100 posto, kažu.

Od noviteta najprodavaniji su im bili romani 'Normalni ljudi' Sally Rooney i 'Kad je Nina znala' Davida Grossmana te priče Tisje Kljaković Braić 'U malu je uša đava'.

'Veliki interes bio je za novoizašle romane mladih hrvatskih autora 'Tatin sin' Dine Pešuta, 'Maratonac' Nebojše Lujanovića i 'Pristanište' Darka Šeparovića, a od publicističkih knjiga apsolutno je najprodavanija biografija 'Budimir Lončar – Od Preka do vrha svijeta' Tvrtka Jakovine, a odmah nakon nje iznimno aktualna knjiga 'Deset lekcija za svijet poslije pandemije' CNN-ova novinara Fareeda Zakarije', kažu iz Frakture.

HVALA SVIMA! Hvala svim našim čitateljima koji su nas posjetili u Knjižari Fraktura i u našoj web-knjižari u...

Posted by Fraktura - najbolja literatura on Sunday, November 15, 2020

Nije splasnuo, dodaju, ni interes za poeziju, tako da su se knjige Monike Herceg 'Vrijeme prije jezika' i Olje Savičević Ivančević 'Divlje i tvoje' također plasirale visoko među najprodavanije naslove. Uz njih su se puno tražili i uvijek popularni naslovi poput 'Klasične priče da se bolje spoznaš' Jorgea Bucaya, 'Oni' Tisje Kljaković Braić, 'Knjige Jakubove' nobelovke Olge Tokarczuk, 'Stoner' Johna Williamsa, Zafónova 'Sjena vjetra'

Dosta se kupovalo i kod Hena coma i kupcima su bile primamljive kako knjige koje su bile na većim popustima (od 30 posto do 70 posto) tako i novi, atraktivni naslovi koje su objavili u drugoj polovici godine, a jedino sada su se mogli kupiti s popustom od 20 posto.

Najviše su se tražili 'Đuro Hodalica' Ante Tomića i Tomislava Torjanca te 'Molim te, pazi na mamu' Kyung-sook Shin, roman koji već mjesecima ne silazi s ljestvica. Očekivano su se dobro prodavale i knjige Elif Shafak, pogotovo njezina najnovija 'Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba podjela', zatim 'Hana' i 'Tihe godine' Alene Mornštajnove, 'Nebeska tijela' Jokhe al Harthi i prvijenac Oceana Vuonga 'Na zemlji smo nakratko predivni'. Također očekivano, jak je bio interes za potresnim romanom 'San sela Ding' kontroverznog i zabranjivanog kineskog pisca Yan Liankea, čije vrijeme 'tek dolazi', kažu iz Hena coma dodajući da su se dobro prodavale i knjige domaćih autora. 'Ugodno smo iznenađeni odazivom čitatelja prema hrvatskoj knjizi i želimo svim srcem da se taj trend nastavi.'

Unatoč zadovoljstvu zamjenskim Interliberom, iz Hena coma ističu da su ostvareni prodajni razultati ipak manji od onih koji se postižu 'živom' prodajom na štandu.

Priznajemo, malo smo nostalgični danas. Prošle smo se godine u ovo vrijeme družili s vama i nismo ni znali koliko smo...

Posted by HENA COM - knjige koje se pamte on Thursday, November 12, 2020

'Zasad se ti rezultati kreću oko 40 posto ostvarenog prometa, u odnosu na prošlogodišnji Interliber. Bilo je i manjih oscilacija u potražnji tijekom tjedna. Početak i kraj akcije 'Knjiga svima i suda' bio je veoma intenzivan dok je sredinom tjedna došla do manjeg pada potražnje', kažu dodajući da je sajamski kontakt na godišnjoj razini s kolegama izdavačima, piscima, prevoditeljima, a najviše s njihovim kupcima nešto s čime se online izdanje jednostavno ne može mjeriti. 'Želimo da se ova epidemiološka situacija što prije smiri i da se vratimo našim dobrim starim sajamskim druženjima i suradnji te našim ustaljenim navikama', kažu iz Hena coma.