BAKA PERFORMANSA

Stvari koje niste znali o Marini Abramović

02.08.2013 u 10:00

Bionic
Reading

U mladosti je rado posjećivala operacijske sale i gledala kako se ponaša tijelo tijekom operacije, njezin najdulji performans trajao je 700 sati, a zbog autoritativne majke ne voli feminizam. Donosimo zanimljivosti iz života bake performansa Marine Abramović

Umjetnica rođena 1946. u Beogradu, sa stalnom adresom u New Yorku, posljednjih nekoliko godina na svojevrsnom je vrhuncu umjetničke karijere - nakon četiri desetljeća aktivnog umjetničkog djelovanja uživa status zvijezde.

Kao kruna njezinog stvaralaštva pokazala se izložba 'The Artist Is Present' održana u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku 2010, a izazvala je golem interes posjetitelja: u tri mjeseca pogledalo ju je više od 850.000 ljudi. Velika retrospektiva radova Marine Abramović, u sklopu koje su njezine najpoznatije performanse izvodili mladi umjetnici, zabilježena je u dokumentarnom filmu 'Marina Abramović: Umjetnica je prisutna' Matthewa Akersa.

U sklopu programa 'Propustili ste, pogledajte' hvaljeni Akersov film se ovih dana ponovno može pogledati u Kinu Europa u Zagrebu.

Prigoda je to da ponovimo ono što smo naučili o umjetnici koju unatoč njezinom mladolikom liku prati nadimak 'baka performansa'. Huffington Post izdvojio je zanimljive podatke iz njezinog života.

'Nisam vampir'
Zbog svog mladolikog izgleda Abramović se u šalji opravdava da zaista nije vampirica, već da ga duguje genetskom nasljeđu. Naime njezina baka doživjela je 103, a prabaka 116 godina.

Nikad nije poželjela djecu
'Nikada nisam željela imati djecu. Nikada mi biološki sat nije otkucavao kao drugim ženama. Uvijek sam željela biti umjetnica i znala sam da ne mogu ulagati energiju u bilo što drugo. Kada pogledam unatrag, mislim da je to bila ispravna odluka', kazala je Abramović u medijima.

Militantna majka

Abramović se često u intervjuima i radovima prisjećala odrastanja uz autoritativnu majku, aktivnu članicu partizanskog odreda. U obiteljskom domu živjela je do 29. godine, a stroga majka je nikada nije zagrlila.

Promatranje operacija
Abramović je u mladosti rado boravila u operacijskim salama i promatrala operacije te proučavajući tijela i zahvate učila o svojim fizičkim granicama.

Umjetnica u videoigrici
Izložba 'The Artist Is Present' nadahnula je videoigricu u kojoj se igrači provlače kroz performanse i prepreke u muzeju da bi sjeli preko puta umjetnice.

Ne voli feminizam
'Zašto nisam feministica? Možda zbog toga što mi je majka gospodarila životom. Nikad nisam imala osjećaj da nešto ne mogu postići jer sam žena', izjavila je u intervjuu za Hufftington Post.

Cijeni Jay-Z-ja
Nedavno se Abramović pojavila na snimanju njegova spota u muzeju i otkrila medijima da zaista cijeni njegov rad. Na pitanje smatra li njegovu glazbu ozbiljnom, odgovara: 'Da. Potječe iz problematičnog okruženja. Uspio je pronaći put do uspjeha nakon zbilja teškog djetinjstva i postao poznati reper, što nije lako. Poštujem to.'

Pričanje viceva
Marina Abramović definitivno nije vicmaher. Dokazala je to i zabavnim videom snimljenim ovih dana.