ADVENTSKI KALENDAR

Studenti otvaraju donjogradska dvorišta, prvi na redu Obrtnički prolaz

  • Autor: V. I.
  • Zadnja izmjena 27.11.2015 15:00
  • Objavljeno 27.11.2015 u 15:00

Adventski kalendar 2015.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Autorskitim projekta Adventski kalendar

U organizaciji sekcije Mladih Društva arhitekata Zagreba svakog vikenda u adventu, u okviru projekta Adventski kalendar, građani Zagreba i njihovi gosti dobit će priliku za druženje u jednom od četiri donjogradska dvorišta. Prvoga adventskog vikenda, 28. i 29. studenog, druženje je zakazano u Obrtničkom prolazu

U nastojanjima da arhitekturu i aktivno promišljanje prostora približe građanima i kulturnoj javnosti, sekcija Mladih DAZ-a predstavlja projekt za novi identitet adventa u Zagrebu koji podrazumijeva uključenje manjih, intimnih prostora donjogradskih dvorišta te njihovu revitalizaciju, a koji bi se otvarali poput adventskog kalendara.

Prošlogodišnje druženje u prolazu Bakačeva-Cesarčeva, u kojem su bile postavljene fotografije skrivenih donjogradskih dvorišta, odlično je prihvaćeno među građanima.

'Nakon prošlogodišnjeg trodnevnog događaja, koji je po našim procjenama obišlo oko 20 tisuća posjetitelja, brojni građani su iskazali svoje želje i potrebe, a uspostavili smo i bliskiji odnos sa stanarima Donjega grada', kaže nam Ana Mušćet iz autorskog tima sastavljenog od studenata Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti.

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Rene Lisac

U planiranje adventa 2015. krenuli su stoga još ambicioznije i osmislili bogat sadržaj koji će realizirati kroz ideju Adventskog kalendara, za koji su nagrađeni i Rektorovom nagradom.

Autorski tim od pet studenata prerastao je u međuvremenu u grupu od 30 studenata s Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti, Studija za dizajn i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji danas djeluju kao sekcija Mladih Društva arhitekata Zagreba.

Mladi DAZ-a predstavit će kroz program Adventskog kalendara 2015. četiri donjogradske lokacije: Obrtnički prolaz, Ilica 69, Petrinjska 73 i blok Žerjavićeva 3/ Mihanovićeva 30/2. Osim oživljavanja prostora na nekoliko dana, uvodeći u njega posjetitelje i aktivirajući njegove trenutne korisnike, projekt donosi prijedloge za interveniranje u prostoru u budućnosti.

'Naš cilj je, kao i prošle godine, ukazati na intiman karakter Zagreba, koji stoji zaboravljen, a nalazi se neposredno uz glavne trgove Grada i njegove najprometnije ulice. Prilika je to za druženje u miru, povezivanje zajednice, međusobno upoznavanje, ali i upoznavanje Grada te uživanje u kulturnim sadržajima, u kojima će sudjelovati kolege studenti sa zagrebačkog Sveučilišta i nekoliko udruga, koje smo uključili kako bismo obogatili program i učinili ga još više adventskom dobu primjerenijim', kaže Ana Mušćet, objašnjavajući da je program zamišljen kao cjelodnevno događanje putem radionica za djecu, stručno vođenje građana i upoznavanja s poviješću određenih prostora, izložbu skulptura, sudjelovanje udruga, stanara blokova u kojima se nalaze dvorišta te večernjih manifestacija kao što su koncerti, plesne predstave, nastupi zborova, modne revije itd.

Svečano otvaranje ovogodišnjeg programa u Obrtničkom prolazu najavljeno je u subotu 28. studenog u 19 sati. Tijekom subote i nedjelje građani će moći pogledati izložbu mladih fotografa pod intrigantnim nazivom 'uLICE' dok će večernji program u nedjelju 29. studenog obogatiti modna revija studentica s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, a one će tom prilikom pokazati svoje radove. Riječ je o dizajnericama, redom nagrađivanim i javnosti već dijelom poznatim imenima kao što su Eva Karakaš, Martina Križanić, Monika Merlin, Luiza Serblin, Gabrijela Krešić, Ivana Janjić, Adrijana Gašparić, Marta Križaj, Kristina Videk i Marija Lukić. Reviju novih imena na našem tržištu vodit će Jelena Pajić.

Posjetiteljima će biti prezentiran i prijedlog intervencija koji potpisuju studenti Arhitektonskog fakulteta. Tim za intervencije u sastavu: Mia Andrašević, Dora Habijanec, Ira Habijanec, Ivan Zovko, Stella Gojak i Matija Pajić, Obrtnički prolaz je sagledao kao priliku za intervenciju minimalnom urbanističkom gestom na parteru, čime njihova ideja unosi dinamiku u zaboravljeni i mnogim Zagrepčanima nepoznat prolaz, a koji spaja Varšavsku i Masarykovu ulicu. Želeći Obrtnički prolaz prezentirati s naglaskom na njegov stvarni, zatečeni karakter – prostor u kojem se nalaze poslovni objekti te koji služi samo za kratak, privremeni boravak odnosno prolazak, na sudjelovanje su pozvani obrtnici koji su se ovom prilikom odazvali te će javnosti prezentirati svoj rad putem otvorenih vrata

U nastavku Adventskog kalendara, program se 5. i 6. prosinca seli u Ilicu 69, gdje će u sklopu projekta 'A gdje je svjetlo?' biti prezentiran projekt svjetlosnih instalacija 'Ilica 69', a posjetitelje očekuje i niz drugih događanja: 12. i 13. prosinca slijedi dvodnevni program u Petrinjskoj 73, a projekt će biti zaključen u bloku Žerjavićeva 3 – Mihanovićeva 30/2 19. i 20. prosinca. Kompletan program Adventskog kalendara možete pogledati ovdje

Dugoročan cilj je otvaranje blokova cijele godine

Mušćet napominje da je Adventski kalendar tek dio ideje autorskog tima koja je vezana uz revitalizaciju prostora, a koja će svoje proširenje doživjeti dogodine. Na taj način djelovanje neće biti ograničeno na adventsko razdoblje u godini, već će se kroz otvaranje blokova djelovati cijele godine, primarno ističući ideju kao društveno vrijednu mjeru koja zahtijeva sudjelovanje cjelokupne zajednice te dulje vremensko trajanje kako bi se dogodila trajna, za sve korisnike prostora vrijedna promjena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!