'PUTEVI PRIJATELJSTVA'

Studenti iz Zagreba u Mutijevu projektu

12.07.2010 u 13:25

Bionic
Reading

Sedamdesetak članova zbora i orkestra zagrebačke Muzičke akademije 12. i 13. srpnja sudjelovat će u umjetničkom projektu 'Putevi prijateljstva' koji organizira svjetski poznati dirigent Riccardo Muti, izvijestilo je Sveučilište u Zagrebu

Veliki koncert, koji će se održati 13. srpnja na gradskom trgu Piazza del'Unita u Trstu i na kojem će nastupiti više od 300 izvođača, posvećen je gradnji mostova prijateljstva između Italije, Slovenije i Hrvatske.

Očekuje se da će na koncertu biti predsjednici Giorgio Napolitano, Danilo Tuerk i Ivo Josipović, stoji u priopćenju Sveučilišta.

Uz studente iz Zagreba, u projektu sudjeluju studenti s Konzervatorija 'Tartini' iz Trsta i Akademije za glasbo iz Ljubljane, talijanski orkestri mladih, Orchestra Giovanile Luigi Cherubini i Orchestra Giovanile Italiana, te zborovi La Stagione Armonica, Coro Accademico di Kranj i Ensemble corale interprovinciae del Friuli.

Uz tri državne himne, orkestar sa 120 instrumentalista iz triju zemalja, te zbor sa 220 studenata izvest će, pod ravnanjem Riccarda Mutija, Requiem u c-molu Luigija Cherubinija, skladbu Himna slobodi Jakova Gotovca i Europsku himnu Andreja Missona

Isti program izvest će se na Ravenna festivalu, koji će se 12. srpnja održati u dvorani Palazzo Mauro de Andre koja prima tri tisuće posjetitelja.

Muti je taj projekt pokrenuo prije 13 godina velikim koncertom u Sarajevu, i od tada je održao koncerte diljem svijeta, od Beiruta do New Yorka.

Muzička akademija iz Zagreba uključila se u projekt sa 58 članova zbora (uz studente Muzičke akademije, članovi zbora su i četvero studenata s Likovne akademije, Akademije dramske umjetnosti te s Katoličko-bogoslovnog fakulteta) te 11 gudača, harfistica i fagotist. Zbor Muzičke akademije pripremila je profesorica Jasenka Ostojić Radiković.

Glazbeni spektakl snimat će Rai Uno i Rai Tre te ga naknadno emitirati u svojim programima.