split

'Strah od praznine' Ivana Marušića Klifa u Galeriji Meštrović

17.11.2023 u 10:20

Bionic
Reading

Multimedijalna instalacija Ivana Marušića Klifa 'Strah od praznine' otvara se u petak u ​splitskoj Galeriji Meštrović

Instalacija ​je postavljena u prigodi 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića koja se obilježava ove godine.

U programu svečanog otvorenja ​će sudjelovati ​ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića​ Sandra Grčić Budimir, ​kustosica programa​ Zorana Jurić Šabić​ i autor multimedijalne instalacije Ivan Marušić Klif.

​Marušić Klif je multimedijalni umjetnik koji djeluje u području svjetlosnih, kinetičkih i video instalacija te zvuka, glazbe i performansa. ​Jedan ​je od prvih umjetnika u Zagrebu koji razvija interes za programiranje i upotrebu kompjutera u oblikovanju audiovizualnih instalacija, a njegov rad karakterizira neprestano eksperimentiranje s digitalnom i analognom tehnologijom, stoji u galerijskoj knjižici.

​Od samih početaka umjetničkog djelovanja radi na suradničkim projektima za kazališne i plesne predstave nezavisne scene i klupske scenografije, a aktivan je i kao glazbenik i glazbeni producent. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama diljem Europe, Azije i SAD-a. Dobitnik je nagrade 26. izdanja Salona mladih (2001.), nagrade publike na izložbi T-HTnagrada@msu.hr (2007. i 2012.), nagrade Vladimir Nazor za site-specific instalaciju Lambda (2012.) te priznanja Excellence in Performance Design na 14. praškom kvadrijenalu (2019.).

Zajedno s Derekom Holzerom osnivač je Vector Hack festivala. ​Surađivao je 2018. na izložbi Meštrovićev znak u Zagrebu – arhitektura: 80 godina Meštrovićeva paviljona, a ovo mu je prva instalacija u Galeriji Meštrović u Splitu​, navode u galeriji.