do 17. studenoga

Hrvatski animirani film na Festivalu animacije u Manchesteru

16.11.2023 u 14:31

Bionic
Reading

Kroz dva posebno kurirana programa i predavanje posvećeno Bonobostudiju Festival animacije u Manchesteru u svom ovogodišnjem izdanju, koje se održava do 17. studenoga, predstavlja hrvatski baštinski i suvremeni animirani film

Od ove godine festival kvalificira svoje pobjedničke kratkometražne naslove za nominaciju za Oscara, za što se natječe 103 filma iz 26 zemalja.

Dva su hrvatska naslova dio službene konkurencije, a jedan se prikazuje u sklopu tematske sekcije, izvijestio je HAVC.

U sklopu natjecanja kratkometražnog filma prikazuje se "Haljina za finale" autorice Martine Meštrović, koji je svjetsku premijeru imao na Animafestu, a međunarodnu u Annecyju.

U konkurenciji je i "Eeva" autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji je svjetsku premijeru imao u Tallinu prošle godine (PÖFF Shorts), nagrađen je na festivalu u Annecyju (nagrada "Alexeïeff – Parker"), a nedavno i na Filmskom festivalu Nashville, što mu je omogućilo da uđe u razmatranje za nagradu Oscar.

Film "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke dio je tematske sekcije posvećene prikazivanju transrodnosti u animaciji.

Izvor: Društvene mreže

Upoznavanje s hrvatskom baštinskom i suvremenom animacijom kroz dva posebno kurirana filmska programa te jedno predavanje radi se u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Program Hrvatska animacija: Povijest otkriva hrvatski doprinos globalnoj povijesti animacije, s filmovima "Inspektor" se vratio kući (Vatroslav Mimica, 1959.), "Surogat" (Dušan Vukotić, 1961.), "Don Quixote" (Vlado Kristl, 1961.), "Profesor Baltazar: Hanibalove Alpe" (Zlatko Grgić, Boris Kolar, Ante Zaninović, 1967.), "Mačka" (Zlatko Bourek, 1971.), T"up Tup" (Nedeljko Dragić, 1972.) i "Riblje oko" (Joško Marušić, 1980.).

Hrvatska animacija: Suvremena nudi izbor festivalskih uspješnica koji će publici u Manchesteru približiti "kreativnu briljantnost hrvatske animacije".

Dio tog programa su "Kolač" (Daniel Šuljić, 1997.), "Levijatan" (Simon Bogojević Narath, 2006.), "I Speak True Things" (Marko Tadić, 2009.), "Biciklisti "(Veljko Popović, 2018.), "Život s Hermanom H. Rottom" (Chintis Lundgren, 2015.), "Udahnut život" (Ivana Bošnjak Volda, Thomas Johnson Volda, 2019.), "Levitacija" (Marko Meštrović, 2014.) i "Cockpera" (Kata Gugić, 2020.).

Kata Gugić na festivalu je predstavila rad hrvatskog Bonobostudija, odgovornog za neke od najnagrađivanijih hrvatskih animiranih filmova, a i članica je žirija u natjecanju dugometražnih filmova.

Nakon završetka 'uživo', festival će trajati online, do 30. studenoga.