knjižara fraktura

Predstavljen roman Julijane Adamović 'Oče, ako jesi'

17.11.2023 u 10:08

Bionic
Reading

Roman hrvatske književnice Julijane Adamović 'Oče, ako jesi' u kojem tematizira sudbinu likova kojima se poigrava povijest, predstavljen je u četvratak navečer na tribini Razotkrivanje u knjižari Fraktura u Zagrebu

Adamović je istaknula kako u romanu tematizira potragu za sudbinom glavnoga lika.

Mladi vojni rezervist Damjan Knežević prilikom spašavanja ljudi iz potopljenog sela domogne se vrijednoga ručnog sata iz Drugoga svjetskog rata i hrpe dokumenata, napomenula je i dodala kako on vjeruje da je pronašao trag svoga oca.

Naglasila je kako će slijedeći više od dvadeset godina tragove iz dnevnika i papira, tragati za svojim ocem, a zapravo slagati priču Pala Nađa. Priču koja je mogla biti i sudbina njegova, njemu nepoznata oca, dodala je.

Vojvođanski Mađar Nađ imao je tri sina s tri različite žene – Švabicom, Mađaricom i Hercegovkom, istaknula je i dodala kako su sva trojica na ovaj ili onaj način nosila ime Tomo.

Sudbina Pala Nađa, istaknula je, njegovih žena, majke i djece sudbina je onih kojima se vihor povijesti poigrava, onih koji vjeruju u bolju budućnost koja traje do sljedećeg rata, sljedeće revolucije.

Seid Serdarević: Veličanstven roman o Panoniji

Glavni urednik Frakture Seid Serdarević rekao je da je Julijana Adamović ispisala veličanstven roman o Panoniji – crnoj zemlji koja rađa i pokapa.

Smatra kako je romana "Oče ako jesi" atipična je obiteljska saga, velik roman o ženama i muškarcima, o političkim dužnosnicima, običnim ljudima, no nadasve o sinovima koji ostaju bez očeva i cijeli ih život traže umjesto da krenu svojim drukčijim putem.

Julijana Adamović rođena je 1969. godine u Bačkoj. Diplomirala socijalnu pedagogiju, a magistrirala dječju i adolescentnu psihijatriju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Objavila je zbirku priča "Kako su nas ukrali Ciganima", koja je nagrađivana kao najbolje debitantsko djelo u Hrvatskoj 2008. nagradom Kiklop i nagradom Ivana i Josipa Kozarca za najbolji prvijenac Slavonije u 2008.

U nakladi VBZ Zagreb 2009. objavljuje zbirku kratkih priča pod nazivom "Konzerviranje". Roman za djecu "Da ti pamet stane" izlazi u nakladi Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, a zbirku priča za djecu "Dnevnik sivog mačka i druge priče" objavila joj je Naklada Jurčić.

Zbirku priča "Glineni anđeli" objavljuje u Nakladi Jurčić, Zagreb, 2016. godine., a za istu je dobila stipendiju Ministarstva kulture, te stimulaciju za uspješno djelo. Objavila je zbirku pjesama "Sunce na šalteru", a roman "Divlje guske" objavila je u nakladi HenaCom.