LJETNA LEKTIRA

Što za čitanje preporučuju domaći pisci

  • Autor: Sanja Fligić
  • Zadnja izmjena 21.07.2013 13:09
  • Objavljeno 21.07.2013 u 13:09
knjiga plaža

knjiga plaža

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock/Getty images

Kako bismo vas opskrbili sa što više prijedloga za ljetnu lektiru, domaće pisce pitali smo što od klasika i književnih noviteta preporučuju za čitanje

Za kojim književnim klasicima posegnuti i koje nove naslove ne bi valjalo zaobići ovoga ljeta, pitali smo domaće pisce Ivanu Simić Bodrožić, Kristijana Vujičića, Mirjanu Dugandžiju, Olju Savičević Ivančević i Tahira Mujičića.

Iako se, kako sama kaže, oduvijek pitala zašto ljudi zapravo čitaju na plaži, jer ako tu nemaju što pametnije za raditi, nek ni ne dolaze, novinarka i književnica Mirjana Dugandžija za ljeto preporučuje zanimljiv spoj poezije i psihologije.

Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Mirjana Dugandžija

Od novijih djela izdvojila je zbirku pjesama 'Crna pokrajina' Marka Pogačara. Pogačarova zbirka inače je osvojila odlične kritika, a zašto preporučuje baš nju, Dugandžija objašnjava: Da se malo uživite (stihovi nisu cjeloviti, više sintagme): psi crno procvjetaju; crno proljeće okno; noć crni pucanj; i noć je zapekla crna kao kut tavana; sklapa se/s mrakom u sebe kao ljiljan; i noć je/napokon stabilna. Konačno ona je u svojoj kući, na nebu, u grlu teleta; mrak puni rebra i svinje nečujno pupaju; crno korijenje/crno nebo podupire; crne noći za srca, jutrima južna pomrčina; prazna je moja kuća/noć koja sravnjuje.

Književnim klasikom vrijednim čitanja smatra 'Uvod u psihoanalizu' Sigmunda Freuda.
Razlozi su za to njegov literarni talent i filozofska spremnost, kao i teze poput neumitnosti transgeneracijskog sagrješenja; čovjek teži vlastitom samouništenju (naravno, Freud dolazi poslije Marxa); čovjekov život zasnovan je na konfliktu. 'Ako je sve to i odveć poznato, možda i zastarjelo, meni ne smeta, ja se uvijek smjerno vraćam onima koji su prvi kulturu i civilizaciju u kojoj živimo sagledali u sasvim novom svjetlu. Gospođe i gospodo, bez Freuda se ne može', poručuje Mirjana Dugandžija.

Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Književnica Ivana Simić Bodrožićnajpoznatija po svom romanu 'Hotel Zagorje', od novijih djela također preporučuje poeziju – novu knjigu Danijela Dragojevića pod nazivom 'Negdje'. Za čitanje na plaži preporučuje i roman 'Rosa' njemačke spisateljice Heike Gessler. Priča je to o mladoj ženi nezadovoljnoj svojim sadašnjim životom, zaglavljenoj u nekim prošlim vremenima.

'Ako vas na plaži ne ubije sunce, ove knjige sigurno hoće. Ali to je ono što i tražimo od dobre književnosti’, šaljivo objašnjava svoju preporuku Ivana Simić Bodrožić.

Matej Grgić

Matej Grgić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić


Tahir Mujičić

Književnik Tahir Mujičić, dobitnik ovogodišnje nagrade roman@tportal.hr s romanom 'Budi Hamlet, pane Hamlete' ne štedi na ljetnim štivima, stoga nam je, umjesto dva, predložio nešto više knjiga. 

'Na plažu sigurno ne bih otišao samo s dvije knjige, uzeo bih najmanje pet. Kako sam stalno u svojoj 'češkoj fazi', od klasika bih ponio 'Prebučnu samoću' Bohumila Hrabala i 'Barbaru' hrvatskog pjesničkog klasika Ivana Slamniga. Od suvremenih pisaca ponio bih Jiříja Kratochvila i njegovu 'Besmrtnu priču', a za one koji vole različite 'Da Vincijeve kodove' ponio bih odličnu knjigu 'Sedam crkava' mladog Miloša Urbana. Tom kompletu pridružio bih jednoga Engleza koji je skoro Čeh, Juliana Barnesa i njegovu zbirku priča 'Stol od četrunovine', kazao je.

Milivoj Keber / CROPIX

Milivoj Keber / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Milivoj Keber / CROPIX


Kristijan Vujičić

Pisac Kristijan Vujičić, autor četiriju romana među kojima su 'Ponavljanje' i 'Udruženje za mravlje igre', nedavno je pročitao knjigu 'Otkrivanje nebesa' nizozemskog pisca Harryja Mulischa te ga preporučuje svima željnima kvalitetne proze. 'U romanu značajni nizozemski pisac Harry Mulisch prikazuje maštovitu kulturnu i političku povijest 20. stoljeća, duhovito povezujući nebesko i zemaljsko. Riječ je o sjajnom djelu, idealnom za plažu, koje čitatelja ne ostavlja ravnodušnim.'

A ako dosad to niste učinili ili ste spremni za reprizu, jedno od kapitalnih djela svjetske književnosti, roman 'Majstor i Margarita' Mihaila Bulgakova idealno je baš za ovo ljeto, smatra Vujičić.

'Bulgakovljeva satira simultano nudi čitatelju dvije međusobno prožimajuće zbilje: na 'gornjem katu' biblijske prizore, a na donjem – ironične scene iz svakodnevice. Predivno napisano djelo.'

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Olja Savičević Ivančevićautorica hvaljenog i nagrađenog romana 'Adio kauboju' od proznih naslova za ljetno začitavanje odabire dvije knjige koje je zadnje pročitala, a to su 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka i 'Božanska dječica' Tatjane Gromače.

'Kristian Novak meni je dosad potpuno nepoznat autor, a sudeći prema njegovom novom romanu, već 'gotov' pisac, s izgrađenim, sigurnim autorskim glasom. Njegov je roman putovanje od stvarnosne proze i neurotičnog suvremenog Zagreba u mitsko Međimurje, u horor, bajku, grotesku i u jedno živopisno narječje, u svakom slučaju kilometrima daleko od idile, u najtamniji kutak ljudske duše i črne mati zemle. O Gromačinom romanu 'Božanska dječica' već je puno rečeno, zasluženo je nagrađivan, pa mogu samo ponoviti da je stilski uzbudljiv, strašan do užasa i smiješan, okrutan i dirljiv, kao i ostale Tanjine knjige, a ja volim kako ona piše.'

Od klasika Savičević preporučuje Coetzeeov roman 'Summertime' koji se može čitati samostalno, ali i kao dio njegove autobiografske trilogije.

'Ljeto nije osvježavajuće, već zasljepljujuće i suho, vrelo, južnoafričko. Coetzee nas po običaju omamljuje oporim rečenicama, uzbudljiv je, zabavan.'

Za sve koji više vole kratku priču, Olja Savičević Ivančević idealnom knjigom za ljeto smatra prpošne 'Teške ljubavi' Itala Calvina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!