NOVA TEORIJA

Što stoji iza pseudonima Marka Twaina?

11.10.2013 u 09:37

Bionic
Reading

Ako ste upoznati sa stvaralaštvom književnika Marka Twaina, vjerojatno znate i da je djelovao pod pseudonimom iza kojega se krije Samuel Langhorne Clemens. Iako je prihvaćena teorija da je ime jednostavno preuzeo od kapetana broda na kojemu je radio, pojavljuju se i nova saznanja

Književnik najpoznatiji po djelima 'Pustolovine Huckleberryja Finna' i 'Doživljaji Toma Sawyera' odrastao je u Hannibalu u saveznoj državi Missouri, pored rijeke Mississippi koja mu je kasnije poslužila kao inspiracija za knjigu.

Godinama je radio na riječnim brodovima gdje je upoznao kapetana Isaiaha Sellersa. Sellers nije bio čovjek od pera, ali je za lokalni list slao informacije o vodostaju te ih potpisivao kao Mark Twain.

Nakon što je kapetan preminuo 1863., književnik Clemens navodno je jednostavno ukrao njegov identitet.

Iako je to objašnjenje sve dosad bilo općeprihvaćeno, trgovac rijetkim knjigama Kevin Mac Donnell tvrdi da je naišao na članak koji ga opovrgava te da je pisac inspiraciju pronašao u svom omiljenom časopisu.

Tragajući za piščevim manje poznatim djelima, Mac Donnell je na ime Mark Twain naišao u humorističnom časopisu pod nazivom Vanity Fair iz 1861. godine. Upravo je kao inspiraciju za svoj rad Twain često navodio taj časopis.

U humorističnom tekstu naslovljenom 'The North Star', objavljenom usred Građanskog rata u SAD-u, opisan je lakrdijaški sastanak južnjačkih marinaca koji odbijaju koristiti magnetsku iglu zbog njezine stalne usmjerenosti na sjever.

Osim pod pseudonimom Mark Twain Langhorne Clemens pisao je i kao Josh te Thomas Jefferson Snodgrass.

Osim Twaina, pod pseudonimom su pisali i George Orwell, Pablo Neruda i brojni drugi. I dok su neke književnice, poput George Elliot i J. K. Rowling, svoje književno ime izabrale kako bi izbjegle rodne predrasude, drugi motivi nisu toliko bjelodani.