TRODNEVNA AVANTURA

Što nam danas poručuje Matoš?

11.03.2014 u 15:06

Bionic
Reading

Kulturno-informativni centar (KIC) u povodu stote obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša organizira od 14. do 17. ožujka program "Matoš – samac usred svemira", koji je zamišljen kao "duhovno putovanje" tog hrvatskog pjesnika, novelista, feljtonista, esejista i putopisca prostorima KIC-a, zagrebačkim i pariškim ulicama

Prvi dan programi će se održavati na sedam postaja, počevši od Galerije Forum gdje će Dubravka Oraić Tolić govoriti o Matoševu Zagrebu, a Miran Kurspahić čitati njegove tekstove te odvesti publiku do obližnje knjižare Vuković&Runjić, gdje će ulomke iz knjige "Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima" Milane Vuković Runjić čitati glumica Olga Pakalović.

Nakon toga će Rene Medvešek i Ivana Buljan Legati u Medijateci Francuskog instituta na hrvatskom i francuskom govoriti Matoševe tekstove o Parizu, dok će u Knjižari i antikvarijatu Jesenski i Turk posjetitelje dočekati Vedran Mlikota sa "Starom pjesmom". Na polukatu KIC-a potom će Igor Mandić pročitati svoje pismo Matošu iz 2014., domaćini u kafiću KIC-a bit će grupa Olovni ples i Sibila Petlevski, a na sedmoj postaji događanje "Naši dragi suvremenici" izvest će Goran Grgić i Boris Svrtan sa studentima glume.

Iduće jutro publika će se s glumcima sastati u "Starim krovovima" te prošetati do Kožarićeve skulpture Matošu i KIC-a na glazbeno-scenski dijalog Ane Rucner i Andrijane Sesar. Na datum njegove smrti, 17. ožujka, održat će se završno događanje manifestacije - javljanje iz pariške ulice Rue Jacob 2 gdje je bio Hotel Cronstadt u kojemu je Matoš stanovao prije 113 godina.

Kroz Matoševo putovanje otkrit ćemo njegovo novo lice i vidjeti koliko on još danas živi i što nam poručuje, rekao je autor programa i v.d. ravnatelja KIC-a Goran Matović. Matoš je značajan jer je teškim hrvatskim riječima dao lakoću, pokrenuo je ključne pisce hrvatske književnosti, dao im novi ritam i snagu, a o Zagrebu je napisao sve ono najbolje i najgore, ustvrdio je.

Igor Mandić, kojega nazivaju i "matiševcem", kaže da će njegovo pismo Matošu iz 2014. zapravo biti više usmjereno nama danas nego njemu, jer ga ne zanimaju "spiritističke seanse" i lakše mu je tako nego govoriti "sjeni, utvari iz naše književne povijesti koja danas nikome od nas ne bi bi prijatelj". Bio je pomaknut karakter, bijesan, divlji, ali pametan, tko zna kako bismo se odnosili prema njemu da se pojavi među nama, dodao je.

Damir Šaban, glumac po čijem se konceptu i dramaturgiji već dvadeset godina izvodi "Gustl salon" posvećen Matošu, govorio je o tome koliko je taj pisac i danas aktualan, pa su ga nerijetko nakon predstave pitali jesu li njegovi tekstovi o licemjernim konferencijama mira, skupoći Zagreba i hrane, naknadno dodani, jer je teško povjerovati koliko su se stvari malo promijenile u više od stotinu godina.