OD NOBELOVACA DO DEBITANATA

Sto najboljih knjiga 2015. po izboru The New York Timesa

30.11.2015 u 13:13

Bionic
Reading

Krajem svake godine The New York Times objavljuje izbor od stotinu najboljih knjiga godine koji sastavlja uredništvo njihove književne rubrike. Knjige su podijeljene u kategorije poezije i proze te publicistike, a među autorima čije su knjige izdvojene kao najbolje mogu se naći nobelovka Toni Morrison, te popularni Jonathan Franzen, Michel Houellebecq i Karl Ove Knausgaard

Sudeći po izboru stotinu najboljih knjiga u 2015. koji je objavio The New York Times, ova je godina u književnosti bila dobra. Čitateljima je donijela izvrsne naslove etabliranih autora i neka nova imena koja mnogo obećavaju. Ugledne njujorške novine svoj su izbor, naravno, ograničile na ono što je objavljeno na engleskom jeziku, no urednici su se ipak potrudili uključiti i vrijedne naslove pisaca izvan angloameričkog kruga, pa se među najboljim knjigama može naći i maestralni roman mađarske spisateljice Magde Szabo 'Vrata', koji je pak u Hrvatskoj objavio Disput. 'Vrata' su u Mađarskoj objavljena još 1987., ali je očito trebalo vremena da se prepozna ovo remek-djelo i izvan granica sjevernog susjeda Hrvatske.

Kada je riječ o slavnim književnim imenima, odmah se primijeti da je na listi New York Timesa nobelovka Toni Morrison 'God Help The Child', koji se opisuje kao 'moderna bajka s natruhama braće Grimm' i 'jasnom moralnom porukom' o tome kako 'sve što činite djeci ima značenje'. Tu su i Jonathan Franzen i njegov ne od svih omiljeni novi roman 'Purity', koji se opisuje kao 'roman pažljivog zapleta o korupciji koju izazivaju novac i moć', dok je Houellebecqova 'Pokornost' prepoznata kao 'moralno kompleksno djelo'. Na listi je i četvrti nastavak 'Moje borbe' Norvežanina Karla Ovea Knausgaarda, za New York Times najduhovitiji tom ovog velikog romana u nastajanju.

S druge strane, među sto najboljih knjiga uvršteni su i neki prvijenci, primjerice 'The Beautiful Bureaucrat' Helen Phillips, koji radna iskustva administrativne radnice pretvara u 'nadrealan roman'. Tu je i prvi roman Mirande July, poznate konceptualne umjetnice i filmašice, naslovljen 'The First Bad Man' o nesvakidašnjem odnosu dviju žena koji rezultira erotskim buđenjem, a uključen je i debitantski roman afričkog pisca Chigoize Obiome 'The Fishermen', kojega The New York Times proglašava nasljednikom velikog Chinua Achebe. Još jedan debitant na listi je i vijetnamski pisac Viet Than Nguyen i njegov roman 'The Sympathizer', koji se opisuje kao tragikomičan i 'davanje glasa Vijetnamcima u vezi mučnog iskustva Vijetnamskog rata nudeći novu perspektivu na događaje otprije 40 godina'.


Što se pak tiče poezije, The New York Times, između ostalih, izdvaja knjigu sabranih pjesama 'revolucionarne poezije' američkog pjesnika Amirija Barake 'SOS: Poems 1961-2013' koji je preminuo prošle godine, a rasnim odnosima u SAD-u posvećena je i knjiga 'Citizen' Claudije Rankine, u kojoj autorica kombinira poeziju i esejistiku.

Polovica liste stotinu najboljih knjiga posvećena je publicističkim naslovima, a među njima je, naravno, i 'Between The World and Me' Ta-Nehisija Coatesa, vjerojatno knjiga koja je ove godine u SAD-u izazvala najviše javne rasprave i postala bestseler zbog iskrenog i pronicljivog pristupa temi rasizma. Još mučnija tema Holokausta je centralna za 'Complete Works of Primo Levi', objavljena ove godine u SAD-u, koji pokazuju 'ogroman doseg njegova genija'. Naravno, među publicistikom su i mnoge historiografske knjige, od kojih svakako treba spomenuti maestralnu povijest Rimskog Carstva 'SPQR' britanske povjesničarke Mary Beard te 'The German War' Nicholasa Stargardta koja opisuje živote običnih Nijemaca tijekom Drugog svjetskog rata. Tu su i neke fascinantne biografije, poput 'Stalin's Daughter' koja opisuje život Svetlane Alilujeve, 'kompleksne i tragične figure', a o kojoj je pisala Rosemary Sullivan.

Cijelu listu stotinu najboljih knjiga 2015. u izboru The New York Timesa možete pogledati OVDJE