IZLOG SUVREMENOG ZVUKA

Što je zvučna poezija i kako zvuče udarci u neprobojno staklo? Ovaj festival to otkriva

30.04.2018 u 14:29

Bionic
Reading

Saksofonisti inspirirani sebičnošću, sofisticirani robotski mehanizmi koji sviraju, vektorska strujanja, live coding, zvučna poezija, zvukovi udaraca u neprobojna stakla, hip hop, turntablisti i industrial čine samo dio programskoga spektra ovogodišnjega međunarodnog festivala Izlog suvremenog zvuka, koji promiče eksperimentalnu i drugačiju glazbu. U svome šestom izdanju održat će se u zagrebačkom Studentskom centru od 2. do 5. svibnja.

Izlog suvremenog zvuka u Zagrebu će predstaviti glazbenike/ce, skladatelje/ice, video i audio istraživače/ice te performerice iz Austrije, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Poljske, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i Venezuele, a ulaz na sve programe je besplatan, poručuju organizatori.

Festival 2. svibnja u 20:30 sati otvara kompozicija Gordana Tudora 'Esej o sebičnosti: Otok jedinaca – Fanfare za sanacijske upravitelje - …“ koju će u Francuskom paviljonu praizvesti kvartet saksofona Papandopulo.

  • +5
Izlog suvremenog zvuka 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N.N.

Narednih dana nastupat će, među ostalim, Adam Donovan i Katrin Hochschuh, istraživači i umjetnici, dizajneri i robotičari, koji stvaraju sofisticirane robotske mehanizme. U Galeriji SC pridružit će im se poljski elektroničar Lukasz Szalankiewicz. Tu je i glazbenik i skladatelj elektroničke glazbe iz Londona John Chantler, koji u Zagreb stiže s bubnjarem i udaraljkašem Steveom Nobleom i saksofonistom Seymourom Wrightom, potom švicarski HYPER DUO, čiji su članovi i osnivači pijanist Gilles Grimaître i udaraljkaš Julien Megroz, kojima se na zagrebačkom koncertu pridružuje elektroničar Cyril Lim.

Fraction pravim imenom Eric Raynaud, francuski skladatelj, glazbenik i multimedijski umjetnik u Teatru &TD izvest će Vector Field, audiovizualni performans u kojem video materijale iskrivljuje i mijenja uživo putem zvuka.

Katalin Ladik, autorica i performerica, jedna od pionirki na području zvučne poezije, aktivistica za ženska prava, kreatorica eksperimentalne glazbe i audio predstava tijekom rezidencijalnog boravka u Zagrebu održat će četverodnevnu radionicu za studente/ice Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti. Osim završne prezentacije radionice studenata, Ladik će predstaviti svoju zvučnu poeziju te video i zvučne instalacije.

Nastupaju i londonski 'anti bend' Tomaga, koji čine Tom Relleen (bas gitara) i Valentina Magaletti (bubnjevi i udaraljke), potom OFFAL, Orchestra for Females and Laptops, krije se međunarodni nehijerarhijski kolektiv umjetnica na laptopima čije predstavnice Joanne Armitage i Amble Skuse nastupaju posljednjega dana festivala. Varaždinska glazbenica Diyala, uz koju se vezuju eksperimentalni hip hop, industrial i elektronika, nastupit će na zatvaranju 5. svibnja te uživo predstaviti svoj treći 'World Raw', uz pratnju DJ Yeshe. U hip hop se zaljubila tijekom djetinjstva provedenoga u njujorškom Brooklynu, a na hrvatskoj se sceni probila suradnjom s Edom Maajkom.

Ostali gosti festivala su Tomaž Grom, Ana Hušman, Nicole Hewitt & Vida Guzmić & Ivan Slipčević, Adam Donovan & Katrin Hochschuh & Łukasz Szałankiewicz, Andro Giunio, Jorge Sánchez-Chiong [JSX] & TE-R [Louise Linsenbolz & Thomas Wagensommerer], Kromaton & Micronia, Tomaga, glazbenici budućnosti (u suradnji s udrugom Are You Syrious?) uz mentore Nenada i Alena Sinkauza, Miodrag Gladović & Dinka Radonić, Kutin | Kindlinger, Mario de Vega, Bobby Barry, ekipa Poolsationa, DJ Mario Župa, Babilonska, KUNA.