NOBELOVKA MORRISON:

Što bi bilo kad bi crni policajci ubijali bijelce?

23.04.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Toni Morrison, književnica nagrađivana Nobelovom i Pulitzerovom nagradom, javno je osudila ubojstva crnaca koja su počinili policajci bijelci i rekla da bi voljela vidjeti reakcije da su uloge bile obrnute

Morrison je gostovanje na radiju povodom izlaska njezinog novog romana 'Bog pomaže djetetu' iskoristila kako bi ukazala na rasne probleme koji u posljednje vrijeme potresaju Ameriku.

Književnica se zapitala kakve bi reakcije izazvale situacije sa zamjenom uloga i ponudila dva primjera. U prvom slučaju bijelom tinejdžeru u bijegu policajac puca u leđa, a u drugom slučaju bijelca koji na vratima svog doma traži ključeve policija upuca 44 puta.

'Kad se to dogodi, znat ćemo nešto više o rasi', zaključila je Morrison.

Odluka porote da oslobodi policajca koji je prošle godine u Fergusonu ubio nenaoružanog crnog tinejdžera pokrenula je val protesta diljem zemlje, a prošlog tjedna ponovno se prosvjedovalo diljem SAD-a zbog dva slučaja ubojstva nenaoružanih crnaca koja su počinili policajci bijelci.

Pedesetogodišnji Walter Scott ubijen je pucnjem u leđa, a 44-godišnjeg Erica Harrisa ubio je 73-godišnji pričuvni policajac pravdajući se da je zabunom izvukao pištolj umjesto elektrošokera. U posljednjim mjesecima zabilježeno je više takvih ubojstava.