CIKLUS POSVEĆEN PLANINAMA

Stipan Tadić u zagrebačkoj Laubi predstavlja hrvatske 'ljepotice'

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.01.2018 09:42
  • Objavljeno 18.01.2018 u 09:42
'Učka', ulje i jajčana tempera na platnu, 290x170cm, 2017.

'Učka', ulje i jajčana tempera na platnu, 290x170cm, 2017.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lauba

Jedan od najznačajnijih umjetnika mlađe generacije Stipan Tadić 18. siječnja u zagrebačkoj Laubi otvara izložbu 'Hrvatske planine', na kojoj će predstaviti desetak novih radova posvećenih 'monumentalnosti prirode'

Svojom novom samostalnom izložbom umjetnik nastavlja koncept naivne umjetnosti i poetiku iz ciklusa 'Motivi iz Okolice' s početka prošle godine, kada je prvi put predstavio monumentalnu sliku 'Sljeme', najavljeno je iz Laube.

'Sljeme', ulje na platnu, 290x150cm, 2017.

'Sljeme', ulje na platnu, 290x150cm, 2017.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lauba

Ta je slika, po riječima samog autora, predstavljala kontrast sarkazmu i (negativnom) kritičkom prikazu zagrebačke periferije, ali i kritičnosti i sarkazma svih Tadićevih radova.

Za razliku od većine prethodnih ciklusa, umjetnik sada prikazuje pejzaže bez ljudske prisutnosti, u fokusu je priroda - na pet monumentalnih ulja na platnu: 'Biokovo', 'Dinara', 'Velebit', 'Sljeme', 'Sljeme sa stražnje strane' i 'Učka' te pet ulja na staklu, 'Sv. Rok', 'Klek', 'Ravna Gora', 'Ivanščica' i 'Kalnik'.

'Ivanščica', ulje na staklu, 18,5x30cm, 2017.

'Ivanščica', ulje na staklu, 18,5x30cm, 2017.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lauba

'Nasuprot prethodnim radovima gdje je ljudska figura predstavljala (auto)humorni pristup umjetnika, točku kritičkog preispitivanja stvarnosti, u ovom ciklusu Tadić nastoji u potpunosti izbjeći angažiranost, pružiti isključivo estetsko iskustvo koje na osobnoj i kolektivnoj razini predstavlja monumentalnost prirode', ističe se u najavi.

Kako je u predgovoru izložbe ustvrdila Patricija Počanić, umjetnik novi ciklus temelji na svojevrsnom geografskom i etnološkom osobnom istraživanju planina, obilazeći osobno planine, rekonstruirajući njihov obris pomoću trenutnih crteža, modela u glini i geografskih karata, slikane bez fotografskog predloška kako bi prikazao jedinstveni, vrlo osobni doživljaj prirode kao i stvorio vlastiti 'rukopis' unutar revolucionarne povijesti često sporednog žanra – pejzaža.

'Sveti Rok', ulje na staklu, 37,5x30, 2017.

'Sveti Rok', ulje na staklu, 37,5x30, 2017.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lauba

'Iako Tadić želi predstaviti isključivo nešto estetsko, 'lijepo', moguće je slojevito iščitati djela na temelju odnosa čovjeka i prirode na osobnoj i univerzalnoj razini, što ga povezuje s panteističkom vizijom romantizma, na temelju odnosa prema povijesti i revolucionarnoj ulozi samog žanra kao i viziji stvaranja alternativnog modela suvremene umjetnosti koji nastaje spajanjem poznatih predložaka tradicije i suvremenog neovisnog crteža', ocijenila je.

Počanić drži da on tim radovima otvara novo poglavlje odabirom pejzaža bez prisutnosti ljudske figure i zauzimajući stav prema mogućim putevima suvremenog slikarstva, koje će pak ubrzo doživjeti nastavak novim ciklusom ulja na staklu koje će ostvariti u nadolazećem jednomjesečnom boravku u Hlebinama.

Stipan Tadić

Stipan Tadić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Za vrijeme trajanja izložbe u Laubi održat će se pet predavanja posvećenih planinama, prvo je o Medvednici, potom će Dubravko Sincek govoriti o 'Planinarenju po zavičaju – planine Zagorja', Luka Tomac o 'Planinama u nestajanju – Klimatske promjene i ljudi', Josip Zanki o romantičnim vizijama planina, a za sam kraj ostavljeno je predavanje književnika Ede Popovića i Andrije Škare 'Od grada do planine'.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Lauba

I kreativne radionice za djecu, Laubice, prate novu izložbu - 20. siječnja vodit će ih sam umjetnik Stipan Tadić, čija će izložba u Laubi ostati otvorena do 3. veljače.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!