FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

Stephen Mottram otvorio PIF-a u velikom stilu

16.09.2014 u 10:29

Otvorenje PIF-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivan Špoljarec

Bionic
Reading

U ponedjeljak je u prepunoj dvorani Scene Travno svečano otvoren 47. međunarodni festival kazališta lutaka - PIF uz pravu lutkarsku poslasticu - predstavu 'U trenu' poznatog britanskog lutkara Stephena Mottrama

Na početku svečanosti otvaranja 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIFpublici se obratio ravnatelj organizatora festivala KUC Travno Josip Forjan.

'Zahvaljujemo se Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture na financijskoj potpori koja omogućuje organizaciju ovog festivala. Na PIF-u je u proteklih 46 godina sudjelovalo više od 650 kazališta, izvedeno je više od 1.800 predstava i vrlo mnogo popratnih događanja. Svake godine prati ga između sedam i deset tisuća gledatelja, a ove godine želimo im puno sunca, nimalo kiše i da uživaju u 47. PIF-u!'

Izaslanica Ministarstva kultureIva Hraste Sočo istaknula je: 'Tijekom 47 godina svog postojanja, PIF se afirmirao i razvio u iznimnu kulturnu priredbu koja od svojih početaka nosi važnu poruku i daje neizmjeran doprinos u predstavljanju svih izričaja lutkarske umjetnosti.'

'Da sam lukava, imala bih spremnu neku bombastičnu izjavu i rekla bih: 'Ovogodišnji PIF - samo večeras u vašem gradu! Vidjet ćete nešto što nikada niste vidjeli i nikada nećete vidjeti!' ili bih najavila smak svijeta i svi novinari bi bili sretni. Ali nemam to, ni PIF to nema. Ono što PIF ima i nudi je lutka i čudo oživljavanja neživoga. Pokazuje majstore koji to mogu - animirati, udahnuti dušu', rekla je urednica programa Livija Kroflin

Uz uvažene govornike, otvaranje 47. PIF-a uveličali su Zrinka Vrabec-Mojzeš, savjetnica predsjednika RH Ive Josipovića, uvaženi predstavnici veleposlanstava države Izrael, Republike Poljske i Republike Slovenije te brojni lutkari i kazalištarci.

Nakon službenog dijela nastupio je poznati britanski lutkar Stephen Mottram, koji je na 31. PIF-u osvojio nagradu za najbolju animaciju. Ove godine stigao je predstavom 'U trenu', nizom bajkovitih priča u kojima se događaju neobične stvari.

Uz pomoć uglavnom marioneta i suvremene glazbe, Mottram se na sceni poigravao percepcijom jednostavnih stvari poput gravitacije i ravnoteže oduševivši animacijom i s lakoćom povevši gledatelje u čaroban, duhovit i poetičan alternativni svijet u kojemu su pravila sasvim drukčija.

Predstava 'U trenu' na rasporedu je i u utorak, u 19 sati na Sceni Travno, no drugi festivalski dan započinje već u 11 sati, kada u Zagrebačkom kazalištu lutaka gostuje poljsko Kazalište MASKA predstavom 'Snježna kraljica', slavnom Andersenovom bajkom o slomljenom zlom zrcalu u kojoj metaforom objašnjavaju sveprisutnost zla u svijetu i poteškoće na koje nailazimo pokušavajući ga prepoznati.

Slijedi u 14 sati u Kazalištu Dubrava predstava 'Mjesečeva princeza' Kazališta Far iz Tel Aviva, koja je pomaknuta s petka zbog smrtnog slučaja u obitelji jedne od izvođačica. Gosti iz Izraela ispričat će nam u tehnici teatra sjena priču o naslovnoj princezi, djevojci čija je glazba donosila sreću svima koji je čuju.

Lutkarski dan nastavlja se u 17 sati u CZK Maksimir, gdje je na rasporedu 'Ronilac bisera' Dječjeg kazališta Dubrava & Umjetničke organizacije LOFT. Žic, posljednji ronilac bisera na našem moru, priča nam priču o baki Luciji, djedu Šimunu, njihovoj prekrasnoj nećakinji Brnistri, jednoj velikoj ljubavi i životu na malom Velikom otoku.

Za kraj slijedi prava poslastica - u 21 sat u Kerempuhu nastupa njujorška trupa WAKKA WAKKA predstavom 'Saga'. Nakon kraha islandskog gospodarstva, život Gunnara Oddmunsona pretvori se u rasulo. Nakon što ga je obitelj napustila, a banka mu zaplijenila kuću i auto, budi se u Gunnaru drevna nordijska želja za krvnom osvetom.

U popratnom, ujedno besplatnom programu, patuljčica Zarsisa, stara prosjakinja koja je na ulicu dospjela iz svijeta bajki, šetat će se Cvjetnim trgom u 17 i u 19 sati, a britki, veseli i nadasve slavni Petruška uveseljavat će publiku na platou Mamutice u 18 sati. Atmosferu za Petrušku u 17,30 sati zagrijat će mali lutkari iz Lutkarskog studija Učilišta ZKM-a.