DVADESET GODINA U MUZEJU

Štefka Batinić nova ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja

24.07.2017 u 13:36

Bionic
Reading

Nova ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja je Štefka Batinić, knjižničarska savjetnica i kustosica, koja je na tu dužnost došla s mjesta voditeljice Pedagoške knjižnice Davorina Trstenjaka, Zbirke školskih izvješća te Zbirke propisa i službenih publikacija u odgoju i obrazovanju Muzeja.

"Tijekom više od dvadeset godina rada u Muzeju kolegica Batinić sudjelovala je u svim područjima muzejskog rada te je uspješno vodila brojne muzejske projekte", priopćeno je iz Hrvatskog školskog muzeja.

Područja njezina znanstvenog i stručnog interesa su povijest hrvatskoga školstva i pedagogije te povijest djetinjstva.

Sudjelovala je u pripremi i realizaciji stalnoga postava Muzeja 2000. godine, a samostalno i u koautorstvu je priredila pet tematskih studijskih izložbi s katalozima te niz prigodnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Održala je niz prigodnih predavanja u sklopu gostovanja izložaba te oko 30 izlaganja na stručnim i znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Samostalno ili u koautorstvu je objavila više od 30 znanstvenih i stručnih radova u časopisima i zbornicima u zemlji i inozemstvu te više od 100 popularno-znanstvenih članaka i kraćih priloga u novinama i časopisima.

Od 2009. je urednica je Anala za povijest odgoja, godišnjaka Hrvatskoga školskog muzeja.

Višegodišnja je vanjska suradnica Filozofskog i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u izvođenju kolegija iz povijesti školstva i pedagogije.

Članica je uredništva slovenskog pedagoškog časopisa Sodobna pedagogika i Uredničkog vijeća Hrvatskog biografskog leksikona, autorica priloga u izdanjima Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Također je članica niza strukovnih udruga – ICOM-a, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti te Hrvatskog knjižničarskog društva, te od 2014. vanjskačlanica Povjerenstva za hrvatsko sudjelovanje u International Children's Digital Library.

Prije Hrvatskog školskog muzeja radila je u Knjižnici Goetheova instituta u Zagrebu te Knjižnicama grada Zagreba.

Hrvatski školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj. Postoji od 1901. godine, a u svom stalnom postavu ima oko tisuću eksponata koji govore o školstvu od druge polovice 19. do početka 20. stoljeća.