RASPISAN NATJEČAJ

Spomenik Tuđmanu u Zagrebu ipak neće biti najveći

06.11.2015 u 09:28

Bionic
Reading

Najavljujući postavljanje spomenika Franji Tuđmanu, gradonačelnik Milan Bandić je spominjao dva kriterija - 'najveći' i 'najljepši'. No sudeći prema jučer raspisanom natječaju za umjetničko rješenje, odustao je od epiteta 'najveći'

Grad Zagreb raspisao je natječaje za umjetnička rješenja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na Trgu dr. Franje Tuđmana te Spomenika domovini na zelenoj plohi na Trgu Stjepana Radića.

Materijali za izradu oba spomenika, kao i njihova veličina, prepušteni su autoru, uz uvjet da ponuđeno rješenje mikrolokacije odgovara urbanom kontekstu i značenju.

Zanimljivo, u obje natječajne dokumentacije postavljen je uvjet o visini spomenika, koji tako ne smije prelaziti četiri metra, što odbacuje mogućnost da zagrebački spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu bude najviši u Hrvatskoj, jer upravo toliko iznosi visina spomenika u mjestu Pridraga, a izradio ga je samouki kipar Ivan Malenica.

Ipak, najviši ne mora nužno značiti i najveći, pa je autorima unutar područja definiranog za postavljanje spomenika ostavljena mogućnost 'igranja' površinom i volumenom.

Pravo sudjelovanja na natječajima imaju sve fizičke i pravne osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od pet uvjeta natječaja. Umjetnici koji se prijavljuju tako moraju imati završenu Likovnu akademiju ili realizirane najmanje tri skulpture u javnom prostoru ili pak imati referentnu umjetničku djelatnost u priznatim galerijskim prostorima u RH prema listi HZSU-a.

Osim umjetnika, pravo sudjelovanja imaju arhitekti sa završenim Arhitektonskim fakultetom i dizajneri sa završenim studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te pozvani autori.

Na natječaj za spomenik Franji Tuđmanu pozvani su autori Neven Bilić (druga nagrada za umjetničko rješenje spomenika Franji Tuđmanu na kninskoj tvrđavi), Kažimir Hraste (autor spomenika u Makarskoj i trećenagrađeni za umjetničko rješenje spomenika Franji Tuđmanu na kninskoj tvrđavi) i Kuzma Kovačić (autor spomenika u Slavonskom Brodu i Škabrnji) te oni imaju pravo na obeštećenje za sudjelovanje u iznosu od pet tisuća kuna neto ukoliko dostave natječajni rad u skladu s Uvjetima i Programom natječaja.

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, kako stoji u opisu zadatka, treba obilježiti zahvalnost i sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika te biti središnje mjesto sjećanja u Zagrebu koje svojim postavom oplemenjuje javni gradski prostor.

O izboru rješenja za spomenik Franji Tuđmanu odlučivat će Ocjenjivački sud kojim predsjeda Igor Zidić, a uz dopredsjednicu Vesnu Kusin članovi su mu još Peruško Bogdanić, Biserka Rauter Plančić, Ive Šimat Banov i zamjenica člana OS-a Vjera Bakić. Stručni savjetnik je Nenad Fabijanić, a u Tehničkoj komisiji su Mirna Meštrović i Maja Šurjak.

Ocjenjivački sud, uz zadržavanje prava na preraspodjelu nagradnog fonda, predviđa odabrati najmanje prvu nagradu, za koju je namijenjen neto iznos od 40 tisuća kuna i dva jednakovrijedna otkupa u neto iznosu od 10 tisuća kuna.

Na natječaj za Spomenik domovini pozvani su autori Petar Barišić, Nikola Bašić i Idis Turato te također imaju pravo na obeštećenje za sudjelovanje u iznosu od pet tisuća kuna neto ukoliko dostave natječajni rad u skladu s Uvjetima i Programom natječaja.

Spomenik domovini, stoji u opisu zadatka, treba obilježiti zahvalnost i sjećanje na sve pale i stradale u Domovinskom ratu te biti središnje mjesto sjećanja u Zagrebu. Interpretacija Spomenika domovini ostavlja se otvorenom u obliku različitih umjetničkih viđenja tog konteksta. Potrebno je predvidjeti mogućnosti postave opreme, ali i uređenja prostora u posebnim protokolarnim prigodama (polaganje vijenaca, obilježavanje obljetnica i sl.) posebnom opremom i svjetlosnim, zvučnim te drugim intervencijama (npr. Dan državnosti). Potrebno je voditi računa o rješavanju pristupa Spomeniku domovini, a također i o adekvatnoj iluminaciji, kojom će se osigurati prikladno osvjetljenje i impresivan vizualni efekt i tijekom dana i tijekom noći.

O izboru rješenja za Spomenik domovini odlučivat će članovi Ocjenjivačkog suda Vesna Kusin (predsjednica OS-a), Goran Rako (dopredsjednik OS-a), Marijan Hržić, Damir Mataušić, Helena Paver Njirić i Ivana Tutek (zamjenica člana Ocjenjivačkog suda). U Tehničkoj komisiji su Ana Magdić i Tajana Jaklenec.

Ocjenjivački sud, uz zadržavanje prava na preraspodjelu nagradnog fonda, predviđa odabrati najmanje prvu nagradu u neto iznosu od 60 tisuća kuna.

Rokovi za predaju natječajnih radova su 12. siječnja 2016. do 16 sati za umjetničko rješenje Spomenika Franji Tuđmanu te 20. siječnja 2016. do 16 sati za umjetničko rješenje Spomenika domovini. Radovi se predaju provoditelju natječaja, Udruženju hrvatskih arhitekata (UHA), bez obzira na način dostave.