SPLITSKO LJETO

Splitski glazbenici ljuti zbog gostiju s HRT-a

04.06.2013 u 10:23

Bionic
Reading

Članove orkestra splitskog HNK zabrinula je najava premijere opere 'Ukleti Holandez' Richarda Wagnera u kooprodukciji sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, budući da se u posljednjih 60 godina nije dogodilo da zbor i orkestar splitskog HNK ne nastupaju zajedno. Za sada je to samo najava te program ovogodišnjeg Splitskog ljeta još uvijek nije dogovoren i definiran do kraja

Članovi orkestra splitskog HNK su se uzbunili zbog informacije da novi intendant Tonči Bilić namjerava na Splitsko ljeto dovesti orkestar HRT-a za izvedbu Wagnerovog 'Ukletog Holandeza'. Prema pisanju domaćih medija, splitski glazbenici strahuju da je to tek početak te da Bilić na njihova radna mjesta planira dovesti nove ljude. No unatoč njihovu negodovanju iz najavljenog programa se čini da im posla ovoga ljeta neće nedostajati.

Najavljeno je izvođenje premijere opere Franza von Suppea 'Povratak mornara', a orkestar će biti angažiran za balet na glazbu Verdija i za reprizu 'Nabucca'.

Jedno od mišljenja koje smo imali prilike čuti ovih dana je da bi se članovi orkestra vjerojatno požalili na preopterećenost da su pored svih najavljenih poslova ovoga ljeta još morali svirati Wagnera.

Osim s aferom 'gostujući orkestar', splitski HNK ovih se dana suočio i s problemom neisplaćenih honorara za produkcije s prošlog Splitskog ljeta, ostatkom iz mandata Duška Mucala

Pitanje koje se logično nameće su cijena i uvjeti eventualnog ugovora sa simfoničarima HRT-a. To može biti potencijalno problematično kao i svaki ugovor, ali s obzirom da je u pitanju HRT, moguće su brojne opcije i načini suradnje te dvije kuće.


Jedna od priča u medijima o novom intendantu splitskog HNK je da on sebi na taj način otvara nove aranžmane s tim orkestrom s kojim i inače već ima odličnu suradnju. Podsjetimo da će maestro Tonči Bilić ravnati orkestrom HRT-a na svečanoj ceremoniji proslave ulaska Hrvatske u EU u Bruxellesu.

To može biti jedan pogled na maestra Bilića, no najava takve suradnje se može promatrati i kao namjera i inicijativa da se rad splitske operne i kazališne kuće podigne na još višu razinu.

Nakon mandata Duška Mucala, treba ipak imati više povjerenja u struku koju u ovom slučaju na najbolji način zastupa novi intendant Tonči Bilić i spustiti tenzije vezane uz rad splitskog HNK-a.