IVO BALDASAR

'Split se ne može sam izvući iz problema'

09.05.2014 u 12:57

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje sporazumne odluke splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i intendanta HNK u Splitu Tončija Bilića o njegovom razrješenju s mjesta intendanta, gradonačelnik je komentirao izjavu ministrice kulture Andreje Zlatar Violić koja je kazala da razlozi Bilićeve odluke otvaraju raspravu o razvojnoj strategiji Splita

U razgovoru za tportal Ivo Baldasar potvrdio je da nakon Bilićevog odlaska s mjesta intendanta splitskog HNK ostaje minus, no da je riječ o naslijeđenim dugovanjima za koja bivši intendant nije kriv.

'Daleko veći problem je stanje zgrade i tehnike u HNK-u', kazao je Baldasar, a upitan je li ministričinu izjavu shvatio kao prijetnju, kazao je da je riječ baš o suprotnome.

'Baš zbog toga što smo je upozorili da Grad Split nema dovoljno vlastitih sredstava i kao drugi grad u državi ne može se samostalno izvući iz problema, očekujemo pomoć Ministarstva kulture, kako financijsku, tako i savjetodavnu pomoć', kazao je Baldasar.

Podsjetimo, odluka o razrješenju Tončija Bilića donesena je nakon sastanka u četvrtak, na kojemu je utvrđeno, kako se navodi u priopćenju gradonačelnika i intendanta, 'da ne postoji mogućnost usklađenja intendantove vizije umjetničkih potreba splitskog teatra s financijskim mogućnostima Grada'.


O financijskim mogućnostima Grada očito se nije previše razmišljalo kad se sastavljao ugovor s Tončijem Bilićem, prema kojem nije imao obavezu dolaska na posao u Splitu ni radno vrijeme, na raspolaganju je imao službeni automobil 24 sata dnevno, uz plaću od oko 15 tisuća kuna imao je još i naknadu za odvojeni život u iznosu od dvije tisuće kuna mjesečno, a pored svega, za svaku svoju pojedinačnu izvedbu u splitskom kazalištu mogao je zaraditi još po dodatnih tisuću eura. Nakon razrješenja, priopćeno je jučer, neće koristiti mogućnost drugog zaposlenja u HNK-u Split, niti od Grada Splita potražuje ikakvu odštetu.