POD ZAŠTITOM HNS-A

Nevjerojatna primanja intendanta splitskog kazališta!

20.02.2014 u 15:28

Bionic
Reading

Indendant splitskog Hrvatskog narodnog kazališta Tonči Bilić može se pohvaliti vlastitim ugovorom kao poslom iz snova: nema obavezu dolaska na posao u Splitu, nema ni radno vrijeme, na raspolaganju ima službeni automobil 24 sata dnevno, uz plaću od oko 15 tisuća kuna ima još i naknadu za odvojeni život u iznosu od dvije tisuće kuna mjesečno, a pored svega, za svaku svoju pojedinačnu izvedbu u splitskom kazalištu može zaraditi još po dodatnih tisuću eura

Ako nakon isteka mandata ponovno ne bude imenovan za intendanta, kazalište mu mora ponuditi mjesto šefa dirigenta ili dirigenta opere - ili, u suprotnom, isplatiti 300 tisuća kuna. Ima još: ako bude razriješen prije vremena, pripada mu deset mjesečnih neto plaća.

Bilić nema zabranu angažmana izvan splitskog HNK, pa istovremeno radi i u Zboru HRT-a i velik dio vremena provodi u Zagrebu. Dapače, na HRT-u je stalno angažiran i ondje ima redovna primanja, a sve što zaradi u Splitu su 'dodatna primanja' preko menadžerskog ugovora. Ovdje se na njega ne odnosi ni Zakon o radu. Ujedno, predsjednik je Hrvatske glazbene mladeži, no ne znamo koliko tamo zarađuje.

A sve to plaćaju Splićani: iz gradskog proračuna za potrebe HNK godišnje se troši oko 40 milijuna kuna, dok se gotovo svake godine pojavi još jedan ili dva milijuna dodatnih troškova. Ukupno, pola splitskog godišnjeg proračuna za kulturu odlazi samo za Hrvatsko narodno kazalište.

Radničko vijeće HNK stoga je zatražilo hitnu Bilićevu smjenu i svoje zaključke proslijedilo Državnom odvjetništvu. Osim 'bogovskog' ugovora, zamjeraju mu i potpuno neracionalno i neodgovorno poslovanje, kao i nepotizam. Iznos vanjskih honorara povećao je s 6,4 na 7,4 milijuna kuna, smanjio je ukupne prihode kazališta, na ponovno postavljanje baletnih predstava troši neuobičajeno visoke iznose, a za četiri opere čak 100 tisuća eura. Kupio je i flautu za 121 tisuću kuna, a sklopio je honorarne ugovore sa svojom suprugom i kumom...

Ugovor s Bilićem potpisao je bivši splitski dogradonačelnik Jure Šundov, koji tvrdi da u njemu nema ničeg nezakonitog. 'Istina, on je za Bilića povoljan, tako se izborio. Da smo mogli proći bolje, vjerojatno bismo prošli. Ali stvari treba staviti u kontekst vremena: mi smo tada bili valjda najveći primitivci na kugli zemaljskoj jer smo u kazalištu imali Duška Mucala. Eto, došao je akademski obrazovan maestro Bilić', objašnjava Šundov.

Sam intendant nije dostupan za medije. U Zagrebu je, priprema novi koncert.

Po neslužbenim informacijama, gradonačelnik Ivo Baldasar odlučio se za njegovu smjenu i ovog tjedna proces je trebao započeti promjenom članova Kazališnog vijeća splitskog HNK. No zapelo je na prvom koraku: Baldasar je izgubio većinu jer ga je 'izdao' koalicijski partner HNS, odnosno jer je njihov vijećnik Srđan Gjurković napustio dvoranu na samo nekoliko minuta, taman dovoljno da razrješenja propadnu. Za smjenu je bilo 14 vijećnika, isto toliko bilo ih je protiv, a jedini preostali Kerumov vijećnik bio je - suzdržan.

Odnosi snaga su jasni: intendanta je formalno postavio Kerum, ali u stvarnosti njegov pokrovitelj je vlastita stranka, HNS, kao i stranački kolega i doministar kulture Berislav Šipuš. U medijima se tvrdi da je Tonči Bilić i jedan od najboljih prijatelja predsjednika Ive Josipovića.
Splitski gradonačelnik silno se iznervirao jer nije znao obrazložiti zašto mijenja Kazališno vijeće, odnosno cijelo vodstvo HNK: smatra da je dovoljna činjenica da je tako odlučio. Nakon što mu je propao prvi pokušaj, za iduću sjednicu ipak je obećao sve dodatno pojasniti - ali je najavio i jedinstveni potez zatvaranja za javnost sjednice Gradskog vijeća. Valjda kako se ne bi shvatilo da je u ratu sa svojim najbližim koalicijskim partnerom HNS-om...