PREMIJERA U HNK

Split oduševljen Virginijom Woolf

13.04.2012 u 11:07

Bionic
Reading

Drama Amerikanca Edwarda Albeeja 'Tko se boji Virginije Woolf', u režiji Vlatke Vorkapić, premijerno je večeras prikazana pred prepunim gledalištem Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Izvedbom su bili zadovoljni glumci, ali ponajviše publika koja je izvođače nagradila desetominutnim pljeskom.

'Tko se boji Virginije Woolf' antologijska je psihološka drama koja razobličava svijet američke visoke srednje klase. Ova je drama praizvedena u New Yorku davne 1962. godine. Ovo je drugo postavljanje ove drame na pozornici splitskog teatra. Nedugo nakon brodvejske praizvedbe, 1966. godine na eksperimentalnoj sceni "Tko se boji Virginije Woolf" postavio je redatelj Feđa Šehović. Nakon premijere 12. travnja još je odigrana četiri puta u Splitu.

U drami kroz okrutan i surov dijalog dvojice sveučilišnih profesora i njihovih supruga, kroz cjelonoćno opijanje i ispovijedanje četvero ljudi koji su naizgled uspješno ostvarili američki san, njeni akteri razotkrivaju svoje ponore i patnje, svoje tajne i svoje laži. U predstavi su glumili Ksenija Prohaska, Žarko Radić, Anastasija Jankovska i Vladimir Posavec Tušek. Tanja Lacko je bila zadužena za scenografiju i kostime, dok glazbu potpisuju Ivanka Mazurkijević i Stanislav Kovačić. Predstavu je prevela Gordana V. Popović.

Jedan od glavnih protagonista, glumac Žarko Radić izjavio je nakon predstave kako su pripreme za nju bile dugotrajne i svakodnevne, no kako misli da su odradili sjajan posao. Njegova kolegica Ksenija Prohaska izrazila je zadovoljstvo da opet radi sa Žarkom Radićem jer, kako je kazala, "njih dvoje imaju kemiju na sceni". Dodala je da je rad na predstavi bio "težak posao" poput onoga u rudniku, no da su svi njeni protagonisti "uronili u predstavu" čime je i uspjeh veći. "Drago mi je da sam igrala u ovoj drami i u HNK. Zapravo čovjek živi za ovakve stvari, a ne za projekte koji donose novce i slavu", zaključila je Prohaska.