URBANIZAM I ARHITEKTURA

Split i Pučišća domaćini čuvara graditeljske baštine

01.09.2019 u 10:20

Bionic
Reading

U Splitu se sljedećeg tjedna,od ponedjeljka do subote, održava Ljetna škola Ambientura

Split i Pučišća bit će od ponedjeljka do subote domaćini Ljetne škole Ambientura na kojoj će znanstvenici i umjetnici, u organizaciji zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta i Klesarske škole Pučišća, održati predavanja na temu ambijenta, urbanizama i arhitekture.

Predavanja namijenjena studentima arhitekture i svim zainteresiranima bit će održana u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU i Ateljeu Vasko Lipovac u Splitu te u pučiškoj Narodnoj knjižnici Hrvatski skup i Klesarskoj školi koja je jedinstvena po ručnoj tehnologiji obrade kamena.

U sklopu ljetne škole planirani su obilasci redovničke pustinje Blaca koja brojne posjetitelje privlači skladnim graditeljstvom, tvrtke Jadrankamen i Pučišća na Braču, slikovitog mediteranskog mjesta čija se bogata graditeljska baština, uz Korčulu i nezaobilazni Dubrovnik proučava na raznim sveučilištima kao primjer autentičnog mediteranskog urbanizma.

Ljetnu školu Ambientura, čiji naziv predstavlja akronim pojmova ambijent, urbanizam i arhitektura, što su osnovne teme predavanja, zagrebački Arhitektonski fakultet i Klesarska škola Pučišća organiziraju četvrti put u suradnji s Arhitektonskim studijom Marinović iz Splita.

Akademik Dinko Kovačić održati će u ponedjeljak u 14 sati u splitskom Zavodu HAZU predavanje 'Retrospektiva - Brojim samo sretne trenutke', dok će Mario Lipovac održati predavanje u Ateljeu Vasko Lipovac u kojem se čuva ostavština tog hrvatskog slikara, kipara i grafičara koji je u nasljeđe ostavio djela motivirana pomorskom i građanskom dalmatinskom tradicijom 19. stoljeća.

U Pučišćima će predavanje o Klesarskoj školi i graditelju Tripunu Bokaniću održati dobitnici istoimene nagrade - Zdravko Matijašić, majstor klesar i umirovljeni savjetnik u radionici Klesarske škole Pučišća, i Tonči Vlahović, umirovljeni dugogodišnji ravnatelj te škole.

O mjerilima Katedrale Sv. Duje, konstrukcijama povijesnih građevina, istraživanjima i reaktualizaciji suhozidne baštine, bračkim minijaturama protagonista Splita 2, ali i drugim srodnim temama govorit će arhitekti i zaljubljenici u kamen Lenko Pleština, Blaž Gotovac, Jelena Kulušić, Hrvoje Marinović, Ana Tomšić, Vinko Peračić, Dina Jakšić Pavasović i Sanja Leicher.