STEFANO BOERI

Pogledajte impresivnu Vertikalnu šumu u Milanu, njen autor uskoro stiže u Zagreb

23.07.2019 u 09:46

Bionic
Reading

Talijanski arhitekt Stefano Boeri, autor impresivne Vertikalne šume u Milanu, koncepta koji se sastoji od dva nebodera s luksuznim stanovima i terasama sa 'živim' drvećem, bit će gost ovogodišnjeg InDizajn – Festivala modernog doma, koji će se održati od 26. do 29. rujna u Areni Zagreb

Na 4. izdanju zagrebačkog festivala taj će sveučilišni profesor, autor stručnih knjiga i vlasnik arhitektonskog studija, održati predavanje 'Od vertikalne šume do šumskog grada: novi modeli održivog urbanizma', najavili su organizatori.

Stefano Boeri (Milano, 1956.) projektirao je stadione, šoping centre, te neke od najljepših i najluksuznijih vila na svijetu, no najviše je zamijećen po inovativnom projektu 'Bosco verticale' kojim u gradove i urbane sredine vraća zelenilo - konkretno u milanskom je riječ o oko 10 tisuća četvornih metara vegetacije.

  • +5
Vertikalna šuma, Stefano Boeri Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U svom radu zagovara zaštitu i povećanje zelenih površina u gradu, stvaranje novih parkova i vrtova, pretvaranje gradskih krovova u travnjake i povrtnjake, zidova i urbanih barijera u zelene fasade, a urbanih praznina i dvorišta u zelene oaze.

Osim u Milanu, ima urede u Tirani i u Šangaju, a njegovo je predavanje na InDizajnu uvršteno u program stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.

Na festival u Arenu dolaze i brojni drugi stručnjaci iz područja dizajna i arhitekture, te više od 80 izlagača na više od pet tisuća četvornih metara izložbenog prostora.

U sklopu najprometnijeg festivalskog izložbenog prostora, Bazar, svoje će proizvode za dom predstaviti i prodavati hrvatski kreativci i dizajneri, a tijekom sajma će se održavati i radionice različite tematike, od keramike i tapiserije do biljaka i izrade kokedame, forme bonsaija.

Održat će se i prodajna cash & carry izložba na kojoj će biti predstavljeni radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti te organizirati edukativne i zabavne radionice za najmlađe posjetitelje.