DANI OTVORENOG ATELJEA

Split dobiva Plavo stablo u čast Vasku Lipovcu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.06.2011 12:21
  • Objavljeno 10.06.2011 u 10:44
plavo stablo

plavo stablo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Atelje Vasko Lipovec

U povodu 80 godišnjice rođenja i pet godina smrti akademskog slikara i kipara Vaska Lipovca u Splitu će biti održani Dani otvorenog ateljea od 14. lipnja do 4. srpnja

'Ono što je Vidović bio u prvoj polovici 20. stoljeća za Split, Vasko Lipovac predstavlja za drugu polovicu tog stoljeća. Ako je Vidović donio atmosferu i ambijent grada, Lipovac je otkrio dušu, naše vrline i mane, nas same. Treba stvoriti prostor galerije u koji će se ljudi moći doći i vidjeti se kao u seizmografu. Za Split bi to bio jedan od velikih kulturnih atributa koji jedan grad mora imati, kazao je Joško Belamarić.

Prostor današnjeg ateljea u Vukovarskoj ulici Vasko Lipovac je kupio, adaptirao i u njemu radio do 2006. Sukladno želji samog umjetnika, kao i nasljednika njegove umjetničke ostavštine, krajnji cilj je osnivanje Galerije Vasko Lipovac u kojoj će se trajno čuvati, prikupljati i prezentirati umjetnikovo djelo kao poticaj suvremenoj umjetničkoj sceni.

Prostor ateljea sa svojih stotinjak kvadratnih metara nije dovoljan da posluži kao galerijski prostor u kojemu bi bio prezentiran umjetnikov rad, ali je nezaobilazan u projektu Galerije kao memorijalni dio. Fundus ateljea čini oko 1000 skulptura, više stotina slika, više od 2.000 crteža, stotine skica i modela.

U sklopu Dana otvorenog Ateljea, prostor će bit otvoren za javnost uz besplatan ulaz za sve posjetitelje. Bit će organizirani i brojni popratni programi, među kojima projekcije dokumentarnih filmova o Lipovcu te predavanje na temu 'Prijedlozi prostoru'. Posljednjeg dana, 4. srpnja, u prostor ispred Ateljea bit će postavljena skulptura Plavo stablo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi