IZLOŽBA POD ZEMLJOM

Splićanima glavna nagrada 43. zagrebačkog salona

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 20.03.2009 13:07
  • Objavljeno 20.03.2009 u 12:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu dobio je Veliku nagradu 43. zagrebačkog salona za Radioničke radove od 2006. do 2008. godine

Na trećoj etaži garaže ispod Kvaternikova trga otvoren je 43. zagrebački salon – izložbena manifestacija posvećena prezentaciji suvremenog nacionalnog stvaralaštva primijenjenih umjetnosti i dizajna. Otvarajući Salon, Duško Ljuština, kojem vole tepati da je zagrebački ministar kulture, našalio se kako nije ljubomoran što grand prix manifestacije odlazi u Split.

Martina Kenji

Martina Kenji

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tri jednakovrijedne nagrade Salona podijelili su Tonka Maleković za rad 'Urbane plastike - vrste u nestajanju', koji se konceptualno poigrava temom plastičnih kontejnera u javnom prostoru, Igor Grubić za projekt 'East Side Story - dvokanalnu videoinstalaciju, serija fotografija i filmski plakat koji se bave pravima seksualnih manjina te Patrizija Dona za kolekciju 'Hommage a Remington' ručno izrađenih predmeta od kože i dijelova pisaćeg stroja.

U kategoriji autora do 35 godina nagrađen je Božidar Katić za prijedlog intervencije na uređenje Kvaternikova trga 'Playground ver. 0517,2009.' Posebno priznanje dobili su 'ARCHIsquad', odred za arhitekturu savjesti i koautorica Andreja Kulunčić za projekt 'O stanju nacije'.

Nagradu hrvatske sekcije međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA dobila je Barbara Blasin za 'Ugroženu česticu', projekt koji fotografijama prati izgorjele jadranske pejzaže i njihov oporavak. Fotografije nastale od 2003. do 2007. iskorištene su za izradu modnih dodataka za ljetni odmor. Namjera tog projekta je uspostaviti međusektorsku suradnju između gospodarstvenika, državnih institucija i građanskih udruga, a dio prihoda od prodaje predmeta bio bi namijenjen pošumljavanju opožarenih područja. Blasin tijekom Salona u Kinu Mosor organizira modnu reviju i tribinu 'Umjetnost kao dizajn' na kojoj će biti predstavljena 'Ugrožena čestica kao put od požarišta do kulturno-turističkog proizvoda'.

U javnoj garaži, pokazalo se, izvrsnu prostoru za jednu ovakvu manifestaciju, izloženi su radovi 80 domaćih umjetnika te nekoliko radova svjetski poznatih autora. Izložba je otvorena do 6. travnja, a upotpunjuju je brojna događanja od kojih je svakako najatraktivnija izložba Zbigniewa Libere u Galeriji ULUPUH. Pod naslovom 'Correct Me if I'm Wrong', Libera, zvijezda ovogodišnjeg Salona izlaže maketu koncentracijskog logora izrađenu od lego kocaka.
Koncepciju Salona nazvanu 'Anti-dizajn/Trajne alternative' potpisuje kustosica i selektorica Silva Kalčić.

U videoprilogu tportala pogledajte izložbu i poslušajte što o koncepciji kaže kustosica Silva Kalčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi