6. listopad

Spisateljice u dijalogu: Suzana Matić i Rajna Racz

03.10.2023 u 11:37

Bionic
Reading

'Spisateljice u dijalogu' treća je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što 'mlade' autorice mogu naučiti od 'starijih' i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika

Razgovor je najavljen za petak, 6.10.2023. u 19 h u Booksi.

Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program 'Spisateljice u dijalogu' istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

Treću sezonu otvara tribina nazvana "Ljubav bez zlobe", zakazana za 6. listopada u 19 sati, na kojoj gostuju svestrane umjetnice, arhitektice i kazališne redateljice, prozaistice i pjesnikinje, Suzana Matić i Rajna Racz. Fokusirajući se na najrcentniju zbirku priča Suzane Matić "Leglo" i debitantsku zbirku poezije Rajne Racz "Djevojka zarez" razgovarat će se o književnosti koja svoje ishodište i cilj ima u emociji, onoj koje ima ili onoj koje nedostaje, a koja je (gotovo) uvijek ljubav, stoji u priopćenju.

Istražujući svijet Matićkinih proznih junakinja i slijedeći lirski subjekt Djevojke zarez susrest ćemo se s književnosti koja je hrabra i drska, ali uvijek empatična; književnosti koja je radikalno otvorena - kako za ljubav tako i za ranjivost. U svijetu tenzije između surovosti i odbacivanja te topline i pripadanja, Matić i Racz nam pokazuju kako radikalna nježnost i osjećanost pred licem života mogu biti snaga, čudesna emancipacijska sila sposobna promijeniti paradigme i osmisliti novi svijet u kojem zaista možemo pripadati i sebi i drugima, dodaje se u priopćenju.

Program vodi i moderira: Luiza Bouharaoua

Organizator: Hrvatsko društvo pisaca

Partner: Booksa

Program se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba