koprodukcija HRT-a

Dokumentarac 'U posjetu Fortuni' najbolji na festivalu u Varšavi

03.10.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'U posjetu Fortuni', nastao u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije (HRT), dobio je nagradu za najbolji dokumentarni film na 3. televizijskom festivalu 'Heart of Europe' u Varšavi, izvijestio je u ponedjeljak HRT

Priča je to o živopisnom mađarskom bračnom paru, Aniko i Laciju koji su do 2013. živjeli teškim životom, obilježenim brojnim traumama koje su dobrim dijelom proizlazile iz neimaštine. Međutim, bili su sretni, a život im je bio ispunjen međusobnim razumijevanjem i maštanjem o dalekim putovanjima.

Laci je 2013. osvojio dva milijuna eura na lutriji, zbog čega im se život naglo mijenja - Aniko se napokon mogla posvetiti poduzetništvu, a za Lacija je zgoditak značio da više ne mora raditi te da može putovati i otkrivati svijet. Suprotno poimanje materijalnog bogatstva stavlja njihov skladan odnos na veliku kušnju te se počinju razdvajati.

"HRT je prepoznao značaj ove univerzalne priče i koprodukcijski podupro ovaj projekt. Drago nam je da je žiri festivala također uvidio kvalitetu filma i odlučio mu dodijeliti glavnu nagradu na festivalu", rekao je Vladimir Brnardić, urednik Dokumentarnog sadržaja HTV-a.

Izvor: Društvene mreže

"Film govori o situaciji koja je za većinu ljudi iznimno rijetka, ali nije nemoguća i mnogi se joj se nadaju, stoga iz prve ruke imamo priliku vidjeti što znači ovakva nagla promjena koju možda najbolje oslikava ona poznata izreka - pazite što želite, možda vam se ostvari'", dodao je. Scenarist i režiser filma te direktor fotografije je Matyas Kalman. Za glazbu je zaslužan Matej Merlić, a film je producirala tvrtka Peglanje snova.