NEDJELJOM U 2

Snježana Banović o Mataniću: Ne vjerujem njegovom kajanju. Njegov trag novca je golem

14.04.2024 u 14:22

Bionic
Reading

O uznemiravanju žena, seksualnim slobodama, feminizmu i Zagrebu 80-ih godina prošlog stoljeća, o kojem je napisala i knjigu, u Nedjeljom u 2 govori redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu Snježana Banović

U emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandar Stanković odmah se dotaknuo najaktualnije teme - spolnog zlostavljanja Dalibora Matanića.

'Nije me iznenadilo ovo što se priča o Daliboru Mataniću. Čovjek je stalno alkoholiziran, u moje vrijeme se govorilo 'taj bi svaku u letu'. Znam za njegovu reputaciju koja je stvarno loša. On je jedna paradigma kojoj ne vjerujem. Ne vjerujem njegovom kajanju, liječenju. Ne vjerujem da je na liječenju', rekla je Banović o slučaju zlostavljanja Dalibora Matanića.

Dotakla se i njegove isprike, za koju, kaže, ne vjeruje da je iskrena.

'Ne vjerujem ljudima oko njega koji su složili ovu PR-ovsku priču. Novinarka koja ga je razotkrila, Milena Zajović iz Večernjeg lista, rekla je da su je pritiskali iz PR-ovskih krugova. Opisujem taj krug kao jednu glembajevštinu, oni kvare našu djecu', kaže Banović.

Banović kaže da ga nikad nije upoznala jer se ne kreće previše u filmskim krugovim, no ne vjeruje u priču da se ništa nije znalo dok sve nije izašlo u javnost.

'Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije... To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako', rekla je.

Također ne vjeruje da će Matanića, kao što se to događa u SAD-u ili zapadnoj Europi, sad kanselirati.

'Nema tu neke ljutnje na 'našeg Dadu'. To kako se njega počelo štititi… Ne vjerujem da će ga se kanselirati, malo će ga se maknuti, da se odmori pa će se 'naš dečko' vratiti', kazala je.

A što misli o njegovoj isprici? 'Nisam to shvatila kao ispriku nego izliku: 'Imam problem s drogom i alkoholom'. I to je kao u redu onda?, pita se Banović te nastavlja: 'Takvog nadrogiranog i pijanog su ga financirali. Uvijek treba pratiti trag novca, a njegov trag novca je golem, veći od njegove karijere'.

Usporedila ga je sa srpskim glumcem Branislavom Lečićem, koji je bio također optužen za seksualno zlostavljanje.

'Rijetke su takve karijere, on je baš perjanica. On je pandan nekom Lečiću. To je golema karijera, a to točno vrijedi i za Matanića. Lečić se predstavljao kao 'otac, glumac, redatelj, profesor i demokrata' - a ono zlostavljač najgore vrste.