koraljka meštrović

Scenaristica objavila degutantne Matanićeve poruke: 'Nitko mi ne bi vjerovao'

10.04.2024 u 18:44

Bionic
Reading

Poznata hrvatska scenaristica Koraljka Meštrović podijelila je poruke koje joj je slao Dalibor Matanić, a nakon kojih je dobila otkaz

Ne stišava se medijska lavina koja se sručila na Dalibora Matanića nakon što je Večernji list objavio priču o njegovom višegodišnjem seksualnom uznemiravanju kolegica.

Sada se oglasila i Koraljka Meštrović, scenaristica popularnih hrvatskih serija poput 'Bitanga i princeza' i 'Bibinog svijeta', koja je objavom na LinkedIn profilu podijelila svoje iskustvo.

'Kao netko tko je radio kao scenaristica na filmu s Daliborom Matanićem i dobio od njega poruku seksualnog sadržaja, želim se pridružiti i pohvaliti sve svoje kolege koji su imali hrabrosti, poštenja i izdržljivosti razotkriti Matanićevo gnusno ponašanje koje se događalo desetljećima', napisala je i dodala dio sadržaja poruke koje joj je redatelj davno slao.

'Poruku koju mi je poslao bila je: 'Hoćeš li p******i mog johnsona, lijepa mama?'. Moj odgovor je bio ''uzmi tečaj joge i sam ga p****i''. Na pravi razlog micanja mene s projekta mi je skrenuta pozornost tek nedavno, tijekom regionalne inačice pokreta #metoo, #nisamtražila', napisala je, uz objašnjenje da ga je odbila, a ubrzo i bila maknuta s projekta.

Istaknula je i kako žali što sve nije ranije objavila, kao i to da je tijekom pohađanja filmske radionice u SAD-u vidjela Matanića kako u dobi od 20-ak godina ljubi 14-godišnjakinju.

'Nažalost, očita je činjenica da mi se ne bi vjerovalo i shvatilo ozbiljno s obzirom na to da je Matanić posljednja dva desetljeća bio najistaknutiji, najaktivniji i najslavniji hrvatski redatelj', poručila je Meštrović i dodala:

'Iako oni to opovrgavaju i peru ruke usred skandala, jako sam sumnjičava prema nekim kolegama, produkcijskim kućama i filmskim i TV institucijama koje tvrde da nisu znali što se događa po pitanju seksualnog uznemiravanja i zlouporabe sredstava ovisnosti. Osobno mi je veliko olakšanje što je istina konačno izašla na vidjelo. Laknulo mi je što je svim ženama koje su podnosile Matanićeva uznemirujuća i ponižavajuća seksualna udvaranja, iako sa zakašnjenjem, vraćeno dostojanstvo, moralna satisfakcija i barem neka vrsta odmazde. Bravo i svaka vam čast cure!'

Oštre osude uputio je i niz poznatih domaćih glumaca i suradnika sa seta, koji su izrazili nevjericu i šok uslijed navoda uznemiravanih djevojaka, ponajviše iz razloga što je Matanić godinama bio među najglasnijima u zagovaranju #metoo pokreta.

Dalibor Matanić je u svega par sati nakon objave svjedočanstava djevojaka ostao bez svih angažmana - od rada na velikoj europskoj seriji preko kampanje za jedan ženski časopis do predizbornog angažmana za vodeću hrvatsku političku stranku. Nagađa se kako bi uskoro mogle uslijediti i prve kaznene prijave.