AUTORSKA PRAVA

Smislili font po uzoru na rukopise slavnih glazbenika, ali sada su u problemima

16.04.2018 u 11:31

Bionic
Reading

Francuzi Julien Sens i Nicolas Damiens osmislili su fontove koji imitiraju rukopise slavnih glazbenika Johna Lennona, Davida Bowieja, Sergea Gainsbourga, Leonarda Cohena i Kurta Cobaina i postavili ga na svoju stranicu. U međuvremenu, zbog velikog uspjeha projekta, javili su im se neki od vlasnika autorskih prava

Pod nazivom Songwriters Fonts, projekt grafičkog dizajnera Nicolasa Damiensa i copywritera Juliena Sansa zamišljen je da omogući pisanje u stilu nekih od najpoznatijih svjetskih glazbenika. Za početak se moglo birati između pet fontova ili tipografija razvijenih po uzoru na bilješke Kurta Cobaina, Leonarda Cohena, Davida Bowieja, Johna Lennona i Sergea Gainsbourga.

Songwriters Fonts Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Sans i Damiens nadali su se da će rukipisi slavnih tekstopisaca pokrenuti kreativne sokove i kod onih koji ih budu koristili. Kurta su, kako su objasnili, izabrali jer je svojim 'jedinstvenim pisanjem zauvijek obilježio generaciju', a Bowieja jer nikad nije prestajao eksperimentirati u glazbi, pišući nekonvencionalne pjesme koje su kasnije postale klasicima'.

Tipografija se trebala koristiti samo u privatne svrhe, a fontove se moglo besplatno skinuti sa stranice projekta. Zbog velikog uspjeha, međutim, Sansu i Damiensu su se u međuvremenu javili neki od vlasnika autorskih prava i poručili ima da Songwriters Fonts moraju ukinuti zbog pravnih pitanja.

'Projekt Songwriters Fonts, seriju tipografija kreiranih na temelju rukopisa poznatih glazbenika, pokrenuli smo kao dizajnerski projekt. Svrha je bila potaknuti glazbenike i novu generaciju tekstopisaca da puste svojoj mašti na volju', piše sada na stranici autora.